İstanbul fethi kutladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul'un fethinin 560. yıl dönümü kutlamaları kapsamında Haliç'te ışık, su, lazer ve havai fişek gösterileri düzenlendi.

Özel Balat Hastanesi karşısında Haliç'in üstüne kurulan platformda gerçekleştirilen etkinlik öncesinde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, fethin çok farklı bir anlayışı ortaya koyduğunu belirterek, "Yani fetih, Avrupa Ortaçağ karanlığından Yeniçağ'a geçiş anlayışını ortaya çıkardı. Çünkü o döneme kadar şatolardan, kalelerden, kale şehirlerden yönetilen halk yerine, halkla bütünleşebilen, halkla bire bir ilişki kurabilen bir yönetim anlayışı ortaya konuldu. Bu anlayış, yeni bir anlayış olarak dünyada yeni ufuklar açtı" dedi.

istanbul_fetih_1.jpg

Dil, din, ırk ve mezhep farklılıklarının fetihle ortadan kalktığını belirten Topbaş, fetihle dünyaya barış mesajlarının verildiğini kaydetti. Fethin, Türk medeniyetinin engin hoşgörüsünün bir örneği olduğunu anlatan Topbaş, o zamanlar fetihlerde insanlar katledilirken İstanbul'un fethinden sonra insanların yaşamının teminat altına alındığını anımsattı. Topbaş, konuşmasını fethin kumandanı Fatih Sultan Mehmet ve askerlerini hayırla yad ederek tamamladı.

Su, ışık, lazer, havai fişek gösterisi

Topbaş'ın konuşmasından sonra Haliç'in suları üzerinde efekt, lazer ışıkları ve havai fişeklerin kullanıldığı görsel şölen sunuldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, fethi dünya çapında görsel ve işitsel bir gösteriyle yaşatmak için Haliç-Balat bölgesinde su üzerinde kurulan 200 metre uzunluğundaki platformlara ve 10 tekneye ışık, ses, su, lazer, video, pyroteknik ve havai fişekler yerleştirdi. Gösteride,100 yüksek güçlü efekt ve tarama ışığı, yüksek güçlü 17 lazer, 147 değişik efektli su fıskiyesi, 220 su altı aydınlatma LED ışığı, 15 alev efekti, 5 ekstrem patlama ve alev efekti, 380 değişik efektli pyroteknik malzeme ile binlerce havai fişek kullanıldı. Ayrıca 600 metrakarelik dev LED ekran ile 3D fetih filmi gösterildi.

 

istanbul_fetih_2.jpg

Genelkurmay Başkanlığı Askeri Müze ve Kültür Sitesi Mehteran Bölüğü tarafından verilen konserin ardından havai fişek gösterisi gerçekleştirildi. Gösteri, vatandaşlar ve turistler tarafından ilgiyle izlendi.

Hanedan üyeleri de kutlamaları izledi

Öte yandan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin organize ettiği fetih kutlamasını, bazı Osmanlı hanedanı üyeleri ile Filistin Kadın İşleri Bakanı Cemile Eş-Şanti de izledi.