İstanbul'a yabancı yatırımı azaldı

İTO'nun araştırmasına göre 2009'da yabancı yatırımcının taahhüt ettiği sermaye değeri yüzde 29 geriledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul'da yabancı yatırımcının taahhüt ettiği sermaye değeri, 2009 yılında, yüzde 29,36, yabancı yatırımcı sayısı ise yüzde 13,91 azaldı.

İstanbul Ticaret Odasının, (İTO) yeni kayıt ve iptal edilen firma kuruluşlarını esas alarak hazırladığı, "2009 Yılı Yeni Kayıt ve Kapanış Yaptıran Firmalarda Yabancı Yatırımcı ve Sermaye Durumu" raporu açıklandı.

Yabancı sermaye girişinde en büyük azalış, yılın ilk yarısında gerçekleştiği dile getirilen raporda, global krizin etkisinin azaldığı ikinci 6 ayda ise toparlanma sürecine girildiği belirtildi.

Rapora göre, 2009 yılının tamamında İstanbul'da yabancı yatırımcının taahhüt ettiği sermaye değeri yüzde 29,36, yabancı yatırımcı sayısı ise yüzde 13,91 azaldı.

2009'da 2 bin 532 yabancı yatırımcı tarafından toplam 376 milyon 541 bin 260 liralık sermaye tutarında şirket kurulurken, 2008 yılında ise yabancı yatırımcı sayısı 2 bin 941, yabancı sermaye değeri de 533 milyon 67 bin 135 lira olmuştu.

Yabancı sermaye girişinde en büyük azalışın, yılın ilk yarısında gerçekleştiği belirtilen raporda, global krizin etkisinin azaldığı ikinci 6 ayda ise toparlanma sürecine girildiği ifade edildi.

2009'un ikinci yarısında yabancı yatırımcı firma kuruluşlarının sayısı, birinci yarıya göre yüzde 8,4, yabancı sermaye değeri ise yüzde 13.78 artış kaydetti.

Artan yatırım, ekonomiye güvenin göstergesi

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, İstanbul'a gelen yabancı sermayede 2009'un ilk 6 ayına göre, yılın ikinci yarısında başlayan iyileşmenin, reel kesimin ekonomiye duyduğu güvenin önemli bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Yalçıntaş, global krizin tüm dünyada doğrudan yabancı sermaye girişlerini olumsuz etkilediğine dikkat çekerek, şunları kaydetti:

"2009 yılının ilk yarısında yaşanan olumsuz gelişmeler nedeniyle ertelenen yatırımların, yılın ikinci yarısında yeniden yükselme eğilimine başladığını görüyoruz.

Global krizin en yüksek düzeyine ulaştığı 2008 Ekim dönemine göre 2009 yılının ikinci yarısında ekonomide önemli bir iyileşme sürecine girildi. Reel kesimin krizden önceki güven seviyesine yaklaşması, yabancı yatırımcıların, bu dönemde bir önceki 6 aya göre daha fazla yatırıma yönelmelerinde etkili olmuştur. Bu bağlamda İTO'ya kayıt yaptıran yabancı ortaklı yatırımcıların 2009'un ilk yarısına göre ikinci yarıda yüzde 13,8 artış göstermesi, ekonomimize duydukları güvenin açık bir işaretidir."

İTO'ya kayıt yaptıran firmalar arasında yabancı yatırımcı sayısına bakıldığında ilk 4 sırayı Almanya, İran, Azerbaycan ve Hollanda'nın aldığı görüldü. Toplam yabancı sermaye değeri itibariyle ise Almanya, İngiltere, G. Kore ve Hollanda ilk sıralardaki ülkeler.

Rapora göre yabancı yatırımcı sayısında elektrik, elektronik ve bilişim sektörü en cazip sektörler. Yabancı sermaye değerinde ise müşavirlik hizmetleri ilk sırada geliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir