İstanbul'da Deniz Feneri operasyonu
Operasyon kapsamında Kanal 7 dahil 17 yerde arama yapılıyor
İSTANBUL - Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Deniz Feneri e.V bağlantılı soruşturması kapsamında, İstanbul'da çeşitli iş yerlerinde arama başlatıldı.
Ankara Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri ile İstanbul Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin, savcılık talimatı doğrultusunda sabahın erken saatlerinden itibaren aralarında Fatih'teki ana deponun da bulunduğu 17 ayrı adrese baskın düzenlediği bildirildi.
Deniz Feneri Derneği'nin Zeytinburnu'ndaki genel merkezi olmak üzere bir çok adrese operasyonlar düzenlendi. Operasyon noktaları Kanal 7 dahil 17 yerde arama yapılıyor.
Polislerin bir süredir yürütülen tespit çalışmalarının ardından film yapım şirketleri, muhasebe büroları ile derneğe ait olduğu kaydedilen depolarda aramalar yaptığı belirtildi.
Savcılığın bulunan belgelere el konulmasını istediği, "şu an için gözaltı olmayacağı" öğrenildi. Aramalarda el konulan belgelerin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına teslim edileceği bildirildi.
Deniz Feneri Derneği: Derneğimizde arama yapılmamaktadır
Dernekten yapılan yazılı açıklamada, basın yayın kuruluşlarında, Almanya'da görülen Deniz Feneri e.V. davası kapsamında, Deniz Feneri Derneği lojistik merkezlerinde polisin arama yaptığı yolunda haberlere yer verildiği hatırlatıldı.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Şu an derneğimizin lojistiklerinde veya merkezlerinde savcılık veya polis marifetiyle herhangi bir arama yapılmamaktadır. Basın yayın organları, konuyla ilgili olarak verdikleri haberlerde eksik bilgiye dayalı veya kasıtlı olarak yanlış haber üretmek suretiyle kamuoyunu yanlış bilgilendirmişlerdir.
Almanya'da görülen dava ile bağlantılı olarak Ankara Cumhuriyet Savcılığının başlatmış olduğu soruşturma kapsamında, Deniz Feneri Derneği şüpheli veya sanık durumunda değildir. Deniz Feneri tamamen soruşturma kapsamı dışındadır."
Zekeriya Karaman'ın ortak olduğu şirketler arandı
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul'daki 7 savcılığa, delillerini ekleyerek, 20'nin üzerinde şirketin aranmasını, bütün bilgi ve belgelere el konulmasını, bilgisayar hafızalarının kopyalanmasını talep etti.
Bunun üzerine İstanbul mahkemelerinden alınan kararla, soruşturmada adı geçen Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman ile kanalın yönetim kurulu üyeleri İsmail Karahan ve Mustafa Çelik'in de ortağı bulunduğu şirketlerin arandığı öğrenildi.
Letonya'dan "Baltik Kristina" adlı gemiyi alan şirketin de aranan adresler arasında bulunduğu bildirildi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Adalet Bakanlığı aracılığıyla, geminin alınışıyla ilgili, Letonya makamlarından daha önce adli yardım talebinde bulunmuştu.
Kanal 7: Televizyonda arama yapıldı
Bu arada, Kanal 7 Kurumsal İletişim Müdürlüğünce yapılan yazılı açıklamada, "Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülmekte olan 'Deniz Feneri e.V' soruşturması kapsamında mahkeme kararıyla Kanal 7 televizyonunda emniyet mensupları tarafından arama yapıldığı" bildirilmişti.
Yayınların ve kurumun diğer faaliyetlerinin olağan şekilde devam ettiği belirtilen açıklamada, bu konuda yapılacak spekülasyonlara itibar edilmemesi istenmişti.
Emniyet mensuplarınca yürütülen aramalar kapsamında, mali kayıtlar ve yöneticilerin bilgisayarlarında incelemeler yapıldığı, bazı bilgisayarların hard disklerinin kopyalandığı belirtilmişti.
Kanal 7 Hukuk Müşaviri Şen: Kimseyi suçlu göstermenin gereği yok
Kanal 7 Hukuk Müşaviri Ersan Şen, Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman ile İsmail Karahan, Harun Kapıyoldaş ve Mustafa Çelik'in Eyüp ve Fatih'teki iş yerlerinde aramalar yapıldığını söyledi.
Aramalarla ilgili Kanal 7 binası önünde bekleyen gazetecilere açıklama yapan Ersan Şen, herkesin suçlanabileceğini ve savunma hakkı olduğunu belirterek, "Ancak ceza keserek kimseyi suçlu gibi göstermenin de gereği yok. Başta Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman ve diğer ortaklar, bir an önce bu işin sonuçlanmasını istemektedirler" dedi.
Şen, polisin yaptığı aramalara ilişkin de hukuki süreçlerde diğer insanlar için işletilen prosedürün kendileri için de işlediğini kaydederek, "Yapılan aramalarda, savcılığın soruşturmasıyla ilgili evrak, belge varsa, bunlara el koyma prosedürü işlemektedir. Biz, soruşturmanın başladığı ilk andan bu yana adli birimlere yardımcı olmaya devam ediyoruz" şeklinde konuştu.
Dosyada gizlilik kararı olduğunu ifade eden Şen, "Öğrenebilme imkanımızın olduğu anda davaya yönelik savunmamızı yapacağız. Daha önce istenilen belgeler Ankara Cumhuriyet Savcılığına iletilmişti. Müvekkillerimin bu aşamada en büyük isteği, kendilerine tarafsız yaklaşılması ve yanlı yayın yapılmamasıdır. Biz de dava açılırsa davaya katılacağız. Takipsizlik kararı çıkarsa dava ona göre sonuçlandırılacaktır. Kamuoyunun da merakı giderilmiş olacaktır" diye konuştu.
Şen, müvekkilleri Zekeriya Karaman, İsmail Karahan, Harun Kapıyoldaş ve Mustafa Çelik'in Fatih ve Eyüp'teki iş yerlerinde aramalar yapıldığını belirterek, "Kanal 7 çalışanları veya müvekkillerimin evlerinde arama yapılmamaktadır. Ancak bildiğiniz gibi bu soruşturma hassas bir konudur. Bir basın yayın kuruluşu bu durumdan etkilenmeye çok açık bir müessesedir" dedi.
Aramaların bugün saat 08.00'den beri sürdürüldüğünü kaydeden Şen, şunları söyledi:
"Burada, Ankara ve İstanbul'dan yaklaşık 35 kişilik bir kolluk kuvveti aramaları gerçekleştiriyor. Bilgisayarlardaki belge, kayıt ve delil olabilecek dosyalar imajı alınarak kopyalanıyor. Zekeriya Karaman şu an Kanal 7 binasında, görevinin başındadır. Bu aramalar zaten basın özgürlüğüne bir engel oluşturamaz."