İstanbul'da kritik Libya toplantısı

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, toplantıda "Trablus'un üzerindeki baskıları sürdürmeliyiz" derken Ramazan ayı arifesinde acil yardım ihtiyacına da dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libya'da daha güvenilir ve halkın meşru taleplerine cevap veren bir geçişin oturtulmasının çok önemli olduğuna işaret ederek, BM Güvenlik Konseyi kararları uyarınca, Trablus rejimi üzerindeki baskıların sürdürülmesi gerektiğini kaydetti.Davutoğlu ayrıca Ramazan arifesinde acil yardım sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

Davutoğlu, Uluslararası toplumun Libya krizini çözmeye yönelik çalışmalarını koordine etmek amacıyla oluşturulan Libya Temas Grubu'nun Çırağan Sarayı'nda yapılan 4'üncü toplantısının ilk oturumunda Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zeyd El Nahyan ile açılış konuşmasını yaptı.

Bakan Davutoğlu, toplantının Libya'daki krize son verme çabasındaki önemine işaret ederek, aynı zamanda Libya halkının, geleceğini sağlam temellere oturtmasını sağlayacağını söyledi.

Libya'da sivillerin korunması konusunda çok fazla yol katedildiğine işaret eden Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi'nin 1970 ve 1973 sayılı kararlarının uygulanması konusunda ciddi bir gelişme kaydedildiğini ifade etti.

Artık Libya'daki Ulusal Geçiş Konseyi'nin daha geniş bir uluslararası kabul görmüş durumda olduğunu vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Ancak daha güvenilir ve halkın meşru taleplerine cevap veren bir geçişin oturtulması çok önemli. Bu konudaki başarılarımızı görerek çatışma çözümü konusuna yoğunlaşmamız gerekiyor. Bu maksatla, BM Güvenlik Konseyi kararları uyarınca, Trablus rejimi üzerindeki baskılarımızı sürdürmemiz lazım. Bu, Ulusal Geçiş Konseyi ile işbirliği içinde yapılmalı" dedi.

200 milyon dolarlık yardım temin edilmeli

Libya'nın acil nakit ihtiyacının da kutsal Ramazan Ayı'nın arifesinde kendileri için çok önemli olduğuna işaret eden Davutoğlu, Libya Temas Grubu'ndaki bütün tarafların belli bir yüzde ile katkıda bulunarak ülkelerinde dondurulmuş Libya mevduatlarının belli bir kısmının serbest bırakılmasını ve 200 milyon dolarlık bir yardımın temin edilmesini sağlaması gerektiğini kaydetti.

Libya'da insani yardım bağlamında çok ciddi sıkıntıların devam ettiğine dikkati çeken Davutoğlu, binlerce insanın tehcir edildiğini ve iltica ettiğini ifade etti. Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bu istikrarsız şartlar dahilinde ülkenin kamu hizmetlerinin ve tedarik hatlarının düzgün devam etmesi zorlaşmakta ve Trablus rejiminin devam eden saldırıları da Kaddafi kontrolü altında yaşayan halkın hayatını çok zorlaştırmaktadır. Mübarek Ramazan akabinde bu şartlar bizim insani destek çabalarımızı da bu ay içerisinde dayanışmayla artırmamızı zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda, Libya Ulusal Geçiş Konseyi'ne üç milyar dolarlık destek sağlanmasını, bunun adil dağıtımının Ramazan zarfında Trablus ve Bingazi'de yapılmasını hedefliyoruz. Bu destek sadece insani maksatlarla kullanılacaktır."

Libya'nın yeniden toparlanabilmesi ve hızla kendine gelebilmesi için acil istikrar ve yapılandırmanın gerekli olduğuna işaret eden Davutoğlu, bu amaçla uluslararası istikrar ekibinin çalışmalarına son derece müteşekkir olduklarını, Libya halkının bu çabalara tam destek verdiğini söyledi.

Davutoğlu, sözlerinin sonunda, "Bugünkü heyetlerin, ortak hedeflerimize ulaşma ve özgür, birleşmiş ve demokratik Libya'yı sağlamamızdaki yardımları için teşekkür ederim" dedi.

Clinton: Muhalifleri tanıyacağız

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, "Libya'da geçici otorite kuruluncaya kadar ABD, Ulusal Geçiş Konseyini, Libya'nın meşru hükümeti olarak tanıyacak" dedi.

Clinton'ın Libya Temas Grubu'nun 4. Toplantısında yapacağı konuşma metnine göre, ABD, Ulusal Geçiş Konseyi ile bu temel çerçevesinde ilişkilerini sürdürecek. Buna göre Washington, konferansta Mumammer Kaddafi'nin yönetimi terk etmesi ve Ulusal Geçiş Konseyi yönetimi altında Libya'da demokrasiye geçiş planı" konusunda kabul edilen bir yol haritasına göre hareket edecek.

Ulusal Geçiş Konseyi'nin Libya'nın meşru yönetimi olarak kabul edilmesi bu ülkenin uluslararası alanda dondurulan milyarlar dolar tutarındaki hesapların çözülebilmesi için önemli bir adım teşkil ediyor.

Demokratik bir Libya görmek istiyoruz

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah Bin Zeyd El Nahyan da yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bu toplantının düzenlenmesinde oynadığı rolü ve dost ülkelerin bu toplantıya katılmasını takdirle karşıladığını ifade etti.

El Nahyan, Libya halkının davası için ''Ulusal Geçiş Konseyi''nin çalışmalarının övgüye değer olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Hepimiz yeni bir Libya görmek istiyoruz. Demokratik bir Libya görmek istiyoruz. Kaddafi rejiminin iktidarda devam etmesi Libya'da istikrarsızlığa ve güvensizliğe ve Kuzey Afrika'da istikrarsızlığa sebep olmaktadır. Bu yüzden bu rejim üzerinde daha fazla uğraşmak, baskıları artırmak gerekmektedir." 

Şehitler için taziye

Diyarbakır'da dün 13 askerin şehit olmasıyla ilgili olarak da El Nahyan, ''Türkiye hükümetine ve halkına taziyelerimi iletmek istiyorum'' diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da ''Bizim dün maruz kaldığımız terörist saldırıyla ilgili taziyeleriniz sebebiyle çok teşekkür ediyorum'' dedi.

İngiltere 4  Tornado uçağı daha gönderecek

İngiltere Dışişleri Bakan Yardımcısı Alistair Burt ise NATO'nun Libya'daki misyonuna destek için 4 Tornado uçağı daha göndereceklerini belirtti.

Burt, 4. Libya Temas Grubu toplantısı için bulunduğu İstanbul'da Reuters'a yaptığı açıklamada, bu uçakların denetim ve keşif için tam donanımlı olduğunu, Libya'da sorunun devam ettiği ve hedefleri belirlemenin zorlaştığı bir dönemde böyle bir kapasitenin bulunmasının önemli olduğunu söyledi.

İngiliz bakan yardımcısı, uçakların hava saldırıları düzenleme kapasitesi bulunduğunu da ifade etti

İngiltere'nin NATO'nun Libya misyonu bünyesinde halihazırda 12 uçağı bulunuyor.

NATO Genel Sekreteri Ander Fogh Rasmussen, dün üye ülkelere Libya misyonuna daha çok uçakla katkıda bulunmaları çağrısında bulunmuştu.

NATO operasyonu Ramazan'da da sürecek

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe da, Libya Temas Grubu'nun 4. toplantısı için bulunduğu İstanbul'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Ulusal Geçiş Konseyi'nin tanınmasının, bir günlük toplantının sonunda yayımlanacak nihai bildiriye girdiğini belirtti.

Fransa Dışişleri Bakanı, toplantıda ayrıca Libya lideri Muammer Kaddafi'nin iktidardan ve tüm askeri sorumluluklarından vazgeçmesi ve ateşkes çağrısında bulunmasını sağlayacak yol haritasında anlaşma sağlandığını kaydetti.

İstanbul toplantısında Libya'nın demokrasiye geçişiyle ilgili planların da yapıldığını ifade eden Juppe, ateşkes sağlanmadığı sürece NATO operasyonların Ramazan'da süreceğini belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir