İstanbul'da trafik kazaları azaldı

İstanbul'da 2014 yılında belirlenen kara noktalarda 48 bin 725 kaza yaşanırken, bu rakam 2015 yılının 11 ayında 43 bin 335'e geriledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul'da 2015 yılının 11 ayında 43 bin 335 trafik kazası meydana geldi. 

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdür Yardımcısı Mustafa İşlek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul genelinde 2015 yılının 11 ayında 198'i ölümlü, 14 bin 298'i yaralanmalı ve 28 bin 839'u maddi hasarlı olmak üzere toplam 43 bin 335 trafik kazası meydana geldiğini söyledi. 

İşlek, oluşan kazalarda 225 kişinin hayatını kaybettiğini 20 bin 400 kişinin de yaralandığını bildirdi. 

Trafik kazalarında yayaya çarpmanın başı çektiğini vurgulayan İşlek, bu kazaların, yayaların akıllı telefonlarıyla ilgilenirken trafiğe dikkat etmemelerinden kaynaklandığını anlattı. 

İşlek, İstanbul'da kazaların yoğun olduğu 8 kara noktada yaptıkları çalışmalar sonucunda 2014'e göre kaza sayısının 5 bin 390 adet azaldığını belirterek, şunları kaydetti: 

"Özellikle trafiğin yoğun olduğu D-100 Karayolu'nda Kennedy ve Büyükdere caddeleri, Piyalepaşa  Bulvarı, Üsküdar'dan Tuzla'ya kadar olan D-100 Karayolu'nda ve Maltepe-Pendik sahil yolunun yanı sıra Okmeydanı bağlantı yolu ile Molla Gürani viyadüğünde yoğun kazalar yaşanıyor. 2014 yılında belirlenen kara noktalarda 48 bin 725 kaza yaşanırken, yaptığımız çalışma sonrasında bu rakam, 2015 yılının 11 ayında yüzde 12 azalarak 43 bin 335'e geriledi."  

İşlek, Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü olarak trafiğin düzenlenmesi kadar olası kazaları önleme ve bunlarla alakalı tedbirler almanın asli önceliklerinden olduğunu söyleyerek, şu bilgileri verdi: 

"Normal şartlarda devam eden kara nokta çalışmalarımız vardı. Son 1 yıldır uluslararası platformda kabul görmüş kümelenme sistemi üzerinden giderek, aldığımız koordinat bilgilerini bu sisteme aktardık. Sistemle belirlenen kara noktalarda kazaları önlemek için pilot uygulama gerçekleştirilen yerlere sürücüleri bilgilendirmek için 'yüksek kaza riski', 'lütfen hız yapmayınız' ve 'araç kullanırken cep telefonu kullanmayınız' şeklinde uyarılar bulunan değişken tabelalar koyduk. Bunların dışında seyyar radar ekiplerimizi de o bölgelerde yoğunlaştırdık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bizimle koordineli başlattığı mobil EDS cihazlarıyla da denetimleri yapmaya devam ediyoruz."  

Alkol testleri ve hız koridoru çalışmalarına ağırlık verildiğini ve bundan da olumlu sonuçların çıkacağını vurgulayan İşlek, "İstanbul'da 8 milyonu aşkın sürücü var, onlardan kesinlikle alkol ve uyuşturucu madde etkisi altında araç kullanılmamasını, emniyet kemerinin takılmasını, yasal hız limitinin aşılmamasını ve araç sürerken cep telefonu ile konuşulmamasını istiyoruz. Emniyet kemerinin takıldığı kazaların yüzde 67'si ölümle sonuçlanırken, bu oran kemer takıldığında yüzde 5'e kadar düşmektedir" ifadelerini kullandı.  

 "Stajyer ehliyet dönemi başlıyor"  

İşlek, sürücülerin 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren "stajyer sürücü belgesi" alacaklarına işaret ederek, şöyle konuştu: 

"Stajyer ehliyette 7-8 madde var. Bunların başında gelen 3 defa kırmızı ışık ihlali, 100 ceza puanından 75 ceza puanına düşülmesi, alkollü olarak araç kullanılması ve hız limitlerinin üç kez ihlal edilmesi gibi durumlarda ehliyet iptal edilecek. Böylelikle ehliyeti iptal olanlar için tekrar sürücü kurslarına kayıt yaptırıp direksiyon ve teori eğitimlerini almalarından sonra yeniden 2 yıllık stajyer ehliyet süreci başlayacak. Bu sürecin ardından herhangi bir hata ya da kazaya tekrar sebebiyet vermezlerse asıl belgelerini trafik tescil bürolarından alabilecekler. Bu durumun kaza oranlarının azalması açısından olumlu olacağını düşünüyorum."  

Bu konularda ilginizi çekebilir