İstanbul'un enflasyonu yüzde 0.6 arttı

Perakende fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 0.6 oranında artış gösterirken, toptan eşya fiyatlarındaki artış yüzde 0.8 düzeyine ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – İstanbul'un enflasyonu Mayıs ayında perakende fiyatlarda bir önceki aya göre yüzde 0.6 oranında artış gösterirken, toptan eşya fiyatlarındaki artış yüzde 0.8 düzeyine ulaştı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Mayıs ayı fiyat indekslerini açıkladı. İstanbul Ticaret Odası'nca İstanbul ili için hazırlanan 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksine göre perakende fiyatlar yüzde 0.6 artış gösterdi. Toptan Eşya Fiyatları İndeksine göre toptan fiyatlar yüzde 0.8 oranında azaldı.

İstanbul Ticaret Odası'nca hazırlanan Fiyat İndekslerinin 2011 yılı Mayıs ayının geçen yılın aynı ayı ile mukayesesinde perakende fiyatlar yüzde 5.9, toptan fiyatlar yüzde 13.4 oranında artış kaydedildi. Söz konusu indekslerde 24 aylık serilerden oluşan yıllık ortalama artış hesabına göre 2011 yılı Mayıs ayında 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksi yıllık ortalama yüzde 7.5, Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yıllık ortalama yüzde 11.7 oranında artış gösterdi.

Gıda harcamalar yüzde 0.2 arttı

Gıda Harcamaları grubu Mayıs ayında yüzde 0.2 oranında artış gösterdi. Gıda grubunda artışı izlenen alt gruplar şöyle oldu:

"Yüzde 1 oran ile et, balık ve kümes hayvanları, yüzde 0.4 ile yağlar, süt ve süt mamulleri, yüzde 0.3 ile çeşitli hazır yiyecek, yüzde 0.04 ile tütün alkollü ve alkolsüz içecekler, yüzde 0.01 ile yaş kuru sebze ve meyveler."

Dışarıda yenen yemek grubunda fiyat hareketi izlendi. Azalış izlenen alt grup ise yüzde 0.02 oran ile ekmek ve tahıllar grubu oldu.

Konut harcamalarında yüzde 0.5 artış

Mayıs ayında fiyatında artış izlenen gıda maddeleri ise pirinç, hamur tatlıları, kuru pastalar, çocuk mamaları, tavuk, balık, sucuk, sakatat, salam, beyaz peynir, kahvaltılık margarin, süt, yoğurt, patates, soğan, nohut, kuruyemiş, elma, portakal, limon, muz, ıspanak, maydanoz, zeytin, çay, bal, salça, tahin helvası, reçel, çikolatalı bar, çikolata, tuz, kesme şeker ile kola, gazoz ve meyve suları oldu.

Söz konusu dönemde fiyatında azalış izlenen maddeler ise makarna, buğday unu, bisküvi, yufka, bulgur, dana ve koyun eti ile sosis, sıvı yağlar, yumurta, zeytinyağı, kasar peyniri, tereyağı, kuru fasulye, mercimek, erik, çilek, domates, taze fasulye, biber, salatalık, patlıcan, kıvırcık salata, kabak, bezelye, yeşil soğan, bakla, toz seker ve hazır çorbalar olarak gerçekleşti.

Konut Harcamaları grubu yüzde 0.5 oranında artış gösterdi. Fiyatında artış izlenen maddeler; tüpgaz, şehir şebeke suyu ile badana boya işçiliği ücretleri olurken; fiyatında azalış izlenen maddeler; fuel oil ve gaz yağı olarak tespit edildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir