İstanbul'un hava kirliliğini azaltacak

"Asrın Projesi" olarak nitelendirilen Marmaray'ın sadece trafiği rahatlatmakla kalmayacağı İstanbul'un hava kirliliğini de önleyeceği belirtildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - İstanbul'un iki yakasını birbirine bağlayan Marmaray'ın İstanbul'un trafiğini rahatlatmanın yanısıra hava kirliliğini de azaltacağı savunuluyor. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Asrın Projesi" olarak nitelendirilen Marmaray'ın sadece trafiği rahatlatmakla kalmayacağı İstanbul'un hava kirliliğini de önleyeceği belirtildi. Yılda yaklaşık 154 milyon 791 bin 972 aracın geçtiği İstanbul Boğazı'ndan havaya salınan sera gazı emisyonunun 44 milyon ton olduğu belirtilen açıklamada, "Marmaray'la birlikte bu oranın yılda 130 bin 355 ton azalması bekleniyor. Günde 1 milyon kişiyi taşıyacak olan Marmaray sara gazı emisyonunu azaltmanın yanında hava kirliliğine neden olan gazları da azaltacak. Marmarayla birlikte İstanbul'un havasında, karbonmonoksit, azotoksit, metan olmayan hidrokarbon gazları 29 bin ton düşüş bekleniyor" denildi. 

Açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü'nün Eylül 2013 raporunda hava kirliliği sigaradan sonra akciğer kanserini tetikleyen en önemli etken olduğu hatırlatılarak şunlar kaydedildi: 

"Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre ise İstanbul'da 1994 yılında 145 olan kükürtdioksit değeri 2013 yılında 7 µg/m3'e düşerek hava kalitesinde yaklaşık 20 kat iyileşme sağlandı. Sera gazı özellikle atmosferde hızlı sıcaklık artışlarına neden olarak küresel ısınmayı tetikliyor. Yaşanan ani sıcaklık artışlarıyla iklim değişiklikleri meydana gelmekte, fiziksel ve doğal çevre, kent yaşamı, kalkınma, ekonomi, teknoloji, insan hakları, tarım, gıda, temiz su ve sağlık gibi yaşamın bütün alanlarını olumsuz etkileri görülmektedir." 

Bu konularda ilginizi çekebilir