İstanbul'un müdahaleye tahammülü yok

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Büyükşehir Yasası'nın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Büyükşehir Yasası'nın yeniden gözden geçirilmesi ve diğer büyükşehir yasalarından çok daha farklı olması gerektiğini belirterek, "Bakanlıkların plan yapma yetkisi kalkmalı. 100 binlik planları bir yol haritası olarak koymaya çalışan bir şehrin bundan sonraki süreçte müdahaleye hiç tahammülü yok" dedi.

İstanbul Sanayi Odasının (İSO) şubat ayı meclis toplantısında, "Dünya Şehri İstanbulumuz'un ve İstanbul'da Sanayinin Bugünü ve Geleceği" başlıklı bir konuşma yapan Topbaş, günümüzde yerel yönetimlerin ve yerel rekabetin ön planda olduğunu, artık ülkelerin değil, şehirlerin yarıştığı bir dünya olduğunu, göreve geldiğinde "İstanbul'u, New York, Tokyo, Londra ile yarıştıracağız" dediğini ve İstanbul'un nüfusu hızla artan bir cazibe merkezi olduğunu anlattı.

Görev süreleri içinde İstanbul Büyükşehir Belediyesinin bugüne kadar yaptığı yatırım toplamının 36 milyar lira olduğunu ve bu yıl 7 milyar lira yatırım öngördüklerini belirten Topbaş, yıl sonuna kadar toplam 43 milyar liralık bir yatırım gerçekleştirmiş olacaklarını kaydetti.

Yatırımlar bir ülke yatırımı boyutunda

Topbaş, şunları kaydetti:

"Yatırımların ölçeği adeta bir ülke yatırımı boyutunda... Merkezi hükümetin, özel idarelerin ve Türkiye'deki belediyelerin yaptığı yatırımların yüzde 26'sını, Türkiye'deki 2 bin 950 belediyenin yaptığı yatırımların yüzde 48'ini İstanbul Büyükşehir Belediyesi yapıyor.

İstanbul'un bugün geldiği noktaya işaret eden Topbaş , İstanbul Büyükşehir Yasası'nın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini, diğer Büyükşehir yasalarından çok daha farklı olması gerektiğini söyledi. Topbaş, "Bakanlıkların plan yapma yetkisi kalkmalı. İstanbul'un 100 binlik çevre düzeni planını yaptık. Bu planları bir yol haritası olarak koymaya çalışan bir şehrin bundan sonraki süreçte müdahaleye hiç tahammülü yok" dedi.

Sistemin doğru gitmesi için bu planların uygulanması gerektiğini ifade eden Kadir Topbaş, şöyle devam etti:

Metro için 5 milyar dolarlık ihale

Karayolları sistemine yaptıkları yatırımın 6 milyar lira civarında, metro yatırımlarının toplamının şu anda 5,5 milyar dolar olduğunu ve bunun 1,5 milyar dolarlık bölümünün kaldığını, diğerlerini tamamladıklarını aktaran Topbaş, "Metro için 5 milyar dolarlık bir yatırım ihalesinin hazırlığı içindeyiz. 4 ayrı aks ihale edilecek. Şirketlerimizi özelleştirdiğimizde elde edeceğimiz kaynağı bu kentin altyapı problemlerini çözmek için kullanacağız" dedi.

İstanbul'un planlarda 635 kilometre raylı sisteme ihtiyacı var. Bunun için de kaynağa ihtiyacı var. Bir kilometre metronun maliyeti 65 milyon dolar. Şu anda takriben 1,5 milyar dolar olan Kabataş-Beşiktaş-Çağlayan-Mecidiyeköy-Alibeyköy-Gaziosmanpaşa-Tekstilkent-Mahmutbey arasında 24,5 kilometrelik metro ihalesine çıkıyoruz" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir