İstanbul'un zam şampiyonu salatalık

İTO'ya göre aralık ayında en fazla salatalığın fiyatı artarken, en fazla fiyatı gerileyen ürün soğan oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - İstanbul'da geçen ay fiyatı en fazla artan ürün, gıda harcamaları yaş kuru sebze ve meyve grubunda yer alan salatalık oldu.
İstanbul Ticaret Odası (İTO), Aralık ayı ve yıllık bazda İstanbul'da perakende fiyatları en fazla artan ve azalan maddeleri, fiyat ve artış oranlarıyla birlikte açıkladı.
Buna göre, Aralık ayında Geçinme İndeksindeki 80 maddenin fiyatında artış görüldü. Gıda harcamaları yaş kuru sebze ve meyve grubunda yer alan salatalık, mevsimsel özellikler nedeniyle yaşanan arz eksikliğine bağlı olarak yüzde 21,06 oran ile fiyatı en fazla artan madde oldu. Bu ürünü yüzde 20,74 ile kabak, yüzde 18,53 ile lahana ve yüzde 17,06 artış ile ıspanak izledi.
Aralık ayında yıllık bazda fiyatı en fazla artış gösteren madde yüzde 54,77 oran ile gıda harcamaları grubunda kabak olurken, kabağı yüzde 40,38 ile kahvaltılık margarin, yüzde 40 ile kahve, yüzde 39,42 ile yumurta takip etti.
Soğan fiyatı geriledi
Aralık ayında 13 maddenin fiyatında azalış görülürken, en fazla azalış, gıda harcamaları grubunda yer alan soğanda oldu. Ürün fazlalığına bağlı olarak soğan fiyatı geçen ay yüzde 7,10 oranında azaldı. Bu ürünü yüzde 2,12 ile gazyağı, yüzde 1,77 ile limon ve yüzde 1,16 ile portakal izledi.
Et balık ve kümes hayvanları grubunda yer alan balık, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 37,30 oranla fiyatı en fazla azalış gösteren ürün oldu. Balığı yüzde 32,56 ile şehir şebeke suyu, yüzde 25,01 ile buzdolabı, yüzde 16,10 ile soğan takip etti.
Bu konularda ilginizi çekebilir