İşte aday listelerindeki ayrıntılar

Milletvekili genel seçimlerine katılacak partiler, kesin olmayan aday listelerini dün Yüksek Seçim Kurulu’na sundu. AK Parti'de 175 vekil liste dışı kaldı, CHP'de ilk sıralar kadınlara ayrıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - 7 Haziran’da yapılacak milletvekili genel seçimlerine katılacak partiler, kesin olmayan aday listelerini dün Yüksek Seçim Kurulu’na sundular. Listelerde çok büyük sürpriz göze çarpmadı, AK Parti’de aday olamayacakların dışında kalan 242 milletvekilinden 105’i aday gösterilmedi. MHP’den eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu isimleri dikkat çekti. CHP eski Maliye Bakanlarından Zekeriya Temizel’i aday gösterirken Umut Oran liste dışı kaldı. AK Parti’de 137 milletvekili aday gösterildi. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Şentop, adaylarından 99’unun kadın olduğunu belirterek 3 dönem kuralına takılan 70 milletvekilinin yanı sıra 242 milletvekilinden 105 tanesinin aday gösterilmediğini söyledi. Seçimlerde aday listesini önseçimle belirleyen tek parti olan CHP, bu kez daha önceki seçimlerin aksine kadın adayları seçilmesi kesin olan yerlere yerleştirdi. 7 Haziran’da yapılacak milletvekili genel seçimlerine katılacak partiler, kesin olmayan aday listelerini dün Yüksek Seçim Kurulu’na sundular. Listelerde çok büyük sürpriz göze çarpmadı, AK Parti’de üç dönem kuralına takılanlar dahil 175 milletvekili aday gösterilmedi. MHP’den eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu isimleri dikkat çekti. CHP eski Maliye Bakanlarından Zekeriya Temizel’i aday gösterirken, Umut Oran liste dışı kaldı. 

AK Parti'de 137 milletvekili yine aday

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Şentop, listeleri YSK’ya sunduktan sonra kısa bir açıklama yaptı. Adaylarından 99’unun kadın olduğunu belirten Şentop, 3 dönem kuralına takılan 70 milletvekilinin yanı sıra 242 milletvekilinden 105’inin aday gösterilmediğini söyledi.

Başbakan Davutoğlu, Konya’dan birinci sırada aday gösterilirken, 4 bakanın seçim bölgesi değiştirildi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Batman’dan Gaziantep’e, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz Bingöl’den Diyarbakır’a, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu Edirne’den Bursa’ya, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da Afyonkarahisar’dan İzmir’e kaydırıldı.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş Ordu, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı Eskişehir, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Denizli, İçişleri Bakanı Efkan Ala Erzurum, Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan Antalya, Bayındırlık Bakanı İdris Güllüce İstanbul-1’inci Bölge, AB Bakanı Volkan Bozkır İstanbul 2’nci Bölge, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık Kocaeli, Aile Bakanı Ayşenur İslam Sakarya, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç Samsun’dan ilk sırada yer aldı.

Erdoğan’ın damadı Albayrak 6. sırada aday 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak 6’ncı sırada aday olurken, eski İMKB Başkanı İbrahim Turan İzmir 2’nci Bölge’den, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal da Bayburt’tan 1.sırada aday gösterildi.

CHP ilk sıraya kadın adayları koydu

Seçimlerde aday listesini önseçimle belirleyen tek parti olan CHP, bu kez daha önceki seçimlerin aksine kadın adayları seçilmesi kesin olan yerlere yerleştirdi. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu kontenjan yetkisinin önemli bir kısmını da kadın adaylar lehine kullandı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu İzmir’de 2.Bölge 2. sıradan aday olurken, Yalova Milletvekili Muharrem İnce Yalova 1. sıradan, Deniz Baykal Antalya’da 2. sıradan, Kılıçdaroğu’nun ikna ettiği Şafak Pavey de İstanbul 1. Bölge 1. sıradan aday gösterildi. Eski Kültür Bakanlarından Fikri Sağlar da Mersin’de 2. sıradan, eski Maliye Bakanlarından Zekeriya Temizel de CHP listelerinde seçilecek sıradan aday gösterildi.

Oran liste dışı kaldı

CHP Genel Başkan Yardımcılığı yapan, Umut Oran sürpriz olarak liste dışı kaldı. Ayrıca; Faik Tunay, Müslüm Sarı, Aydın Ayaydın, Ali Özgündüz, Sinan Aygün, Hüseyin Aygün, Kamer Genç, Sabahat Akkiraz’ın da yer aldığı 82 milletvekili aday gösterilmedi. 

Kadın adayların 1. sırada olduğu iller

Ankara 1’inci Bölge-Ayşe Gülsün Bilgehan, 2’nci Bölge-Şenal Sarıhan, İstanbul 1’inci Bölge-Şafak Pavey, İstanbul 2’nci Bölge-Selina Doğan, İstanbul 3’üncü Bölge-Bihlun Tamaylıgil; İzmir 1’inci Bölge-Selin Sayek Böke, İzmir 2’nci Bölge Zeynep Altıok, Adana-Elif Erdoğan Türkmen, Afyonkarahisar-Burcu Kayıkçı, Bursa-Lale Karabıyık, Denizli-Melike Basmacı, Erzurum-Gonca Aytaş, Eskişehir-Gaye Usluer, Kocaeli-Fatma Kaplan Hürriyet.

Demirtaş İstanbul adayı oldu

Seçime parti olarak girme karar alan HDP’nin listesinde çok sürprize rastlanmadı. Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş, İstanbul 1. Bölge 1. sıra adayı olurken, diğer Genel Başkan Figen Yüksekdağ Van’dan aday gösterildi. İmralı heyetinde de yer alan Sırrı Süreyya Önder Ankara, Ertuğrul Kürkçü İzmir, AK Parti kurucularından Dengir Mir Mehmet Fırat Mersin, CHP’den Gaziantep Belediye Başkanlığı yapan Celal Doğan yine bu ilden HDP’den ilk sırada aday gösterildi.

Durmuş Yılmaz MHP’nin Uşak adayı

MHP’nin YSK’ya sunduğu aday listelerinde en sürpriz isim CHP ile birlikte Cumhurbaşkanlığına ortak aday olarak gösterdikleri Ekmeleddin İhsanoğlu oldu. İhsanoğlu İstanbul 2’nci Bölge’den aday gösterilirken, bir dönem genel başkanlık yarışına giren, partiden ihraç edildikten sonra 2010’da tekrar partiye dönen Ümit Özdağ Gaziantep’ten 1’inci sırada aday gösterildi. Yine daha önce genel başkan adayı olan Koray Aydın Trabzon’dan aday gösterildi. Merkez Bankası’nın eski başkanlarından Durmuş Yılmaz, MHP’nin vekilinin bulunmadığı Uşak’tan 1’inci sırada aday gösterildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir