İşte Anadolu'dan işsizliğe reçete

DÜNYA, 65'inci genel kurulunu yapmaya hazırlanan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği üyelerinin ekonomideki gelişmelere ilişkin nabzını tuttu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Canan SAKARYA, Hüseyin GÖKÇE, Meltem GÜNDÜZ, Özüm ÖRS

 

ANKARA - İş dünyasının temsilcileri, en önemli sorunlardan biri olarak gördükleri istihdamın artırılmasına ilişkin hükümete bir dizi öneri ve talepte bulundu

1- Ekonomi hareketlendi. İç piyasa desteklenirse çarklar daha da hızlanır. Kriz öncesi zaten 3.5 milyon kişiyi işe aldık.

2- Üretim yeniden gözde olmalı. Sanayicileri tüccarlıktan, üretime döndürecek tedbirler alınması hayati önemde.

3- Önceden olduğu gibi iş dünyasının ihtiyaç duyduğu kararlar hızla alınmalı. Engeller kaldırıldıkça işsizlik aşağı iner.

4- İstihdam deposu tarım ve hayvancılık sektörlerii ve bunlara dayalı modern işletmeler ve sanayi yatırımları desteklenmeli.

5- Aşırı değerli TL üretimi ve ihracatı baltalıyor. Hükümet, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Merkez Bankası koordineli çalışmalı.

6- Devlet ekonomiden çekilirken gençlerin tek iş umudu girişimciler kaldı. Girişimcilik desteklenmeli.

7- Ekonomideki daralmadan en çok mesleksizler zarar gördü. Vasıflı işçi yetiştirilmesine ve meslek eğitimine önem verilmeli.

8- İstihdam üzerindeki vergi, prim yüklerinin azaltılması talebimiz sürüyor. Hammadde üretimindeki dolaylı vergiler de azaltılmalı.

9- Yatırımın ve üretimin önündeki bürokratik engeller kalkmalı. Bedelsiz yatırım yeri teşvikleri devam etmeli.

10- KOBİ'lerin ortaklık kültürünü artıracak çalışmalar yapılmalı, ölçek büyütecek şirket birleşmeleri ciddi şekilde teşvik edilmeli.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde

 

Bu konularda ilginizi çekebilir