İsveç'ten AB yolunda Türkiye'ye destek

Reinfeldt, dönem başkanlığını devralmalarının ardından, müzakerelerin devamı konusunda "ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışacaklarını" söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

STOCKHOLM - AB dönem başkanlığını 1 Temmuzda devir alacak İsveç'in Başbakanı Fredrik Reinfeldt, Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin Avrupa için "en üst stratejik öneme sahip olduğunu" belirterek, "yeni fasıl açılması için çaba göstereceklerini" söyledi.

Reinfeldt, AP'ye yaptığı açıklamada, müzakerelerin Avrupa için bu kadar önemli olmasına karşın, Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin, 27 üyeli birlik içerisinde üzerinde en çok anlaşmazlık bulunan konular arasında yer aldığını kaydetti.

Reinfeldt, dönem başkanlığını devralmalarının ardından, müzakerelerin devamı konusunda "ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışacaklarını" vurguladı.

Avrupa'ya yönelik enerji koridoru üzerinde Türkiye etkisi

AB dönem başkanlığını 1 Temmuzda devir alacak İsveç'in Başbakanı Fredik Reinfeldt, haritaya bakıldığında, Türkiye'nin Avrupa'ya yönelik enerji koridoru üzerindeki etkisinin görülebileceğini söyledi.

Reinfeldt, AP'ye verdiği demeçte, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun ocak ayında, "Ukrayna ve Rusya arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle Türkiye'nin, bu ülkelere alternatif ve Avrupa'nın önemli bir enerji ortağı olabileceğini" söylediğinin anımsatılması üzerine, "haritaya bakıldığında, fosil yakıtların Avrupa'ya sevk edilmesi üzerinde Türkiye'nin etkisi çok açık" dedi.

Dönem başkanı olarak, müzakerelerde yeni faslın açılmasını istediklerini kaydeden Reinfeldt, ancak başkan olarak "adil bir aracı" da olmak zorunluluğunun bulunduğunu, bu nedenle "herkes için kabul edilebilecek bir çözüm yolu bulunması için çalışacaklarını" ifade etti.

İsveç'in, dönem başkanlığında karşı karşıya bulunacağı en önemli konular genişlemenin yanı sıra, Kopenhag'da aralık ayında yapılacak toplantıda ele alınacak olan iklim antlaşması ile ekonomik krizin yol açtığı işsizlik artışı olacak.