İşveren ölüm tazminatı ödemekle yükümlü mü?
Ahmet Metin AYSOY - SGK E. Başmüfettişi
Bu yazımızda, vefat eden işçi ailelerinin pek bilmedikleri bir konuyu ele alacağız.
İşçinin ölümü durumunda ailesine işverenin ölüm tazminatı ödeme yükümlülüğü var mı?
İş Yasasında ölüm tazminatı ile ilgili düzenleme yoktur. Ancak kıdem tazminatı düzenlemesi vardır.
Borçlar Yasasının 440. Maddesi'nde ölüm tazminatı düzenlemesi yer almaktadır.
Madde hükmüne göre:
5 yıl ve daha az çalışması olan işçinin vefatı halinde, 1 aylık ücreti tutarında ölüm tazminatıınn işveren tarafından işçinin ailesine (eş ve ergin olmayan çocuklara) ödenmesi zorunludur.
5 yıldan fazla çalışması olan işçinin vefatı halinde, ailesine 2 aylık ücret tutarında ölüm tazminatının iş veren tarafından ödenmesi mükellefiyeti vardır.
Bu tazminattan, Borçlar Kanunu'na tabi işlerde çalışan işçilerin vefatı halinde eş ve ergin olmayan çocukları, bunlar yoksa işçinin bakmakla yükümlü oldukları diğer kişiler faydalanacaktır.
Bunun yanı sıra, Borçlar Kanunu'nun İş Yasası'nın boşluklarını doldurma işlevi vardır.
Borçlar Kanunu, İş Kanunu'na göre genel kanundur.
Hukuk öğretisinde özel kanunda hüküm bulunmayan ve tarafların haklarını etkileyen önemli konularda genel kanunda hüküm varsa, genel kanundaki hükmün uygulanacağı öngörülmektedir.
Borçlar Kanuna tabi iş yerlerinde çalışan işçilerin yanı sıra İş Yasası'na tabi işyerlerinde çalışan işçilerin de vefatları halinde bu yazımızda bahsettiğimiz ölüm tazminatından ailelerinin faydalandırılmaları gerektiği görüşü ağırlıkla kabul görmektedir. Her ne kadar İş Yasası'nda ölüm tazminatı yerine kıdem tazminatı olduğu ileri sürülse de, kıdem tazminatının 1 yıldan az hizmeti olan işçinin vefatı halinde mirasçılarına ödenmesi söz konusu değildir.
Bu nedenle hizmeti 1 yıldan az olan işçinin vefatı halinde mirasçılarına kıdem tazminatı ödenmeyeceğinden bu boşluğun Borçlar Kanunu'nun 440. Maddesi'ndeki ölüm tazminatı ile giderilmesi hakkaniyete uygun olacaktır.