İtalya'da hükümet güven oyu sınavında

P3 adlı bir gizli örgüt oluşturma iddiasıyla soruşturulan Adalet Bakan Yardımcısı Caliendo'nun yetkilerinin elinden alınması yarın Temsilciler Meclisi'nde oylanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ROMA- İtalya'da son günlerde iç çekişmelere sahne olan Silvio Berlusconi başbakanlığındaki merkez sağ  koalisyon, yarın kritik bir güvenoyu sınavıyla karşı karşıya olacak.

Siyasal ve finansal çıkar sağlama amacıyla P3 adlı bir gizli örgüt  oluşturma iddiasıyla soruşturmaya maruz kalan Adalet Bakan Yardımcısı Giacomo Caliendo'nun yetkilerinin elinden alınması istemiyle muhalefetin verdiği önergenin, yarın akşam Temsilciler Meclisi'nde oylanması gerekecek. Güvenoylaması arifesindeki beyanatlar, önergenin reddinde çekimserlerin belirleyici bir rol oynayacağını gösteriyor.

Hükümet, Temsilciler Meclisi Başkanı Gianfranco Fini yanlısı milletvekilleri ve senatörlerin Berlusconi liderliğindeki Özgürlükçü Halk Partisi'nden (ÖHP) ayrılıp Gelecek ve Özgürlük Partisi (GÖP) adı altında ayrı bir grup oluşturmalarının ardından ilk kez kendini adeta bıçak sırtında hissediyor.

 Berlusconi, Fini yanlısı 33 milletvekilinin ve 10 senatörün oluşturduğu GÖP'ü oylama öncesinde üstü kapalı biçimde uyararak, "Önümüzde oldukça dar bir yol var.

 Bir kaza olursa hemen sandığa gidilir" dedi.

Berlusconi, Fini yanlısı yeni siyasi grubun halen koalisyon bünyesinde olduğuna da işaret ederek, "Hükümetin parçası oldukları için ona göre oy kullanacaklardır. Hükümeti düşüreceklerini sanmıyorum. Fini'nin halihazırdaki oy oranı yüzde 1.5 civarında. Bu nedenle erken seçimi istemesi imkansız" diye konuştu.

Merkez sağ koalisyon bünyesindeki GÖP, bugün merkez çizgide olmakla  birlikte muhalefette yer alan Hristiyan Demokratlar ve Merkez Demokratlar Birliği (HDMDB), Özerklik Hareketi Partisi (ÖHP), İtalya İttifakı Partisi (İİP) yaptığı  görüşmeler neticesinde, yarınki oylamada hep birlikte çekimser oy kullanılacağını duyurdu. Buna göre, HMMDB'nin 38, ÖHP'nin 5, İİP'nin 8, GÖP'ün 33 sandalyeye  sahip olduğu Temsilciler Meclisi'nde yarın yapılacak oylamadan 84 çekimser oy çıkması bekleniyor.

Toplam 630 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nde koalisyon ortağı  konumundaki Berlusconi'nin partisi ÖHP'nin 237, Kuzey Birliği Partisi'nin 59 sandalyesi bulunuyor. Merkez sol muhalefeti simgeleyen Demokrat Parti'nin (DP)  206, Değerler İtalyası Partisi'nin de 24 sandalyeye sahip olduğu Temsilciler  Meclisi'nde önergeye verilecek "evet" oylarının 230 civarında kalacağı ileri  sürülüyor.

Siyasi gözlemciler, çekimserlerin belirleyici bir rol oynayacağı  oylamanın, önergenin reddi ve de netice itibarıyla hükümetin güvenoyu almayı başarmasıyla sonuçlanmasının güçlü bir olasılık olduğunu belirtiyor.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir