İtalya'nın iflası 700 milyar euroya mal olacak

Euro Bölgesi'nin 3. büyük ekonomisi İtalya, Avrupa'ya korku salmaya devam ediyor. Uzmanlar, Yunanistan ya da Portekiz gibi küçük ekonomilerin borç sorununun üstesinden gelinebileceğini ancak krizin İtalya'ya sıçramasının faturasının çok ağır olacağı uyarı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Euro Bölgesi'ni son iki yıldır tehdit eden borç krizinin İtalya ve İspanya'ya yayılacağı endişeleri, küresel piyasaları altüst etti. Uluslararası piyasalarda yaşanan sert satışlar, Euro Bölgesi'ndeki borç krizi halkasına Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'in ardından İtalya'nın da eklenebileceğini gösteriyor. İtalya'nın borçlarını ödeyemeyerek temerrüde düşmesinin faturasının ise çok ağır olacağı belirtiliyor.

Euro Bölgesi'nin 3. büyük ekonomisi İtalya, Yunanistan'dan sonra borç oranı en yüksek ülke. Uzmanlar, Yunanistan ya da Portekiz gibi küçük ekonomilerin borç sorununun üstesinden gelinebileceğini ancak krizin İtalya ya da İspanya gibi büyük ekonomilere sıçramasının endişe verici olacağını belirtiyor.

İkinci yardım paketiyle birlikte Yunanistan'ın kurtarma maliyetinin 220 milyar euroya ulaşacağı belirtilirken, İtalya'nın iflası söz konusu olursa bunun maliyetinin 700 milyar euroyu bulabileceği ifade ediliyor.

Ekonomistler, Avrupa İstikrar Mekanizması'nın (EFSF) krizi çözmek için yeterli olamayabileceğini belirtiyor. Avrupalı yetkililer, gelecekteki krizlere karşı EFSF'nin 700 milyar euro tutarındaki acil durumlar için ayrılan daimi fonunun 1.5 trilyon euroya çıkarabileceğini tartışıyor.

Euro Bölgesi'ni sarsan borç krizinde ilk finansal yardım talebinde bulunan Yunanistan'ın borç stoku ve tahvillerinin getirisinin oldukça yüksek olması ülkenin kırılganlığını en çok artıran unsurlar olurken, İrlanda'nın içinde bulunduğu sorun bankacılık sektöründen kaynaklanıyor. Borç krizi halkasına eklenen son zincir Portekiz, bankacılık sektöründeki sorunların yarattığı sorunlarla mücadele ediyor.

Piyasalarda, Portekiz'de yerli bankaların yükümlülüklerinin oldukça önemli bir bölümünün İspanyol bankalarına olması, bu nedenle Portekiz'de yaşanan sorunun İspanya'yı da etkileyeceği endişesi hakim olmuş durumda. İspanya ekonomisinin en kırılgan noktası ise yüksek işsizlik oranı.

İrlanda'da krizin bankacılık sektöründe ortaya çıkmış olmasının ve AB ülkelerinin bankacılık sektörlerinin bütünleşik yapısı bir arada değerlendirildiğinde, çevre ülkelerin bankacılık sektörlerinde meydana gelebilecek olası sorunların diğer AB ülkelerinin bankacılık sistemlerini de önemli ölçüde etkilemesinin kuvvetle muhtemel olduğu yorumları yapılıyor.

İrlanda bankalarının en büyük iki alacaklısının ise İngiltere ve Almanya olduğu belirtiliyor.

Yarın Euro Bölgesi'nin aktiflerinin yüzde 65'ini oluşturan en önemli 91 bankaya uygulanan stres testi sonuçlarının açıklanması bekleniyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's ise stres testi sonuçlarından 26 bankanın desteğe ihtiyaç duyabileceği sonucunun çıkabileceğine dikkat çekiyor.

IMF, İtalya'yı uyardı

Uluslararası Para Fonu (IMF), İtalya'yı kamu borcunu azaltmak üzere hazırlanmış kemer sıkma planını kararlı bir şekilde uygulaması konusunda uyardı. IMF yayımladığı İtalya ekonomisine ilişkin yıllık raporunda, İtalya hükümetinin ülkenin bütçe açığını 2012 yılında gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 3'ü seviyesine indirmeyi hedefleyen tasarruf planını memnuniyetle karşıladığını açıkladı.

Tasarruf paketinin uygulanmasında kararlığın anahtar olduğunu vurgulayan IMF, zira tasarruf paketinin piyasalar üzerinde olumlu etki yaratacağına işaret etti. IMF, piyasadaki kaygıların artmasının İtalyan banka ve sigorta şirketlerinin bilançolarını olumsuz etkileyeceğine dikkati çekti.

Fransız bankalar büyük risk altında

Avrupa'daki birçok bankanın İtalya'da büyük riskleri bulunuyor. Bunların başında Fransız bankaları geliyor. Fransız bankaları, ellerinde bulunan 392,6 milyar dolarlık İtalyan kamu ve özel sektör borcu nedeniyle büyük bir riskle karşı karşıya bulunuyor. Merkezi İsviçre'de bulunan Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) verilerine göre, 2010 yılı sonu itibariyle Fransız bankalarının elinde 392,6 milyar dolarlık İtalyan kamu ve özel sektör kağıdı bulunuyor.

Bu miktar Alman kreditörlerin ellerinde bulundurduklarının iki katından fazlasını oluşturuyor. Fransa'nın en büyük bankası BNP Paribas'ın hisseleri bu ay yüzde 12, Credit Agricole'un hisseleri ise yüzde 14 ve Fransa'nın varlıklar açısından en büyük 3. bankası Sociate Generale de yüzde 12 değer kaybetti. İtalya, 1,6 trilyon euroluk (2,23 trilyon dolar) borcuyla Avrupa'nın en büyüğü konumunda bulunuyor, dünyada ABD ve Japonya'nın ardından 3. sırada yer alıyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir