İthal giyside etiket denetimi başlıyor

İthal hazır giyim eşyasında etiketlendirme zorunluluğu ile etiketlerdeki bilginin eşya ile olan uyumluluğu denetlenecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Riske Dayalı Denetim Sistemi'ne (RDDS) 30 Ekim 2010 itibariyle yürürlüğe girecek tebliğ ile yeni bir denetim yöntemini daha kattıklarını, bunun da etiket denetimleri olduğunu bildirdi.

Çağlayan, Dış Ticaret Müsteşarlığının (DTM) Ocak 2010'dan itibaren uygulamaya koyduğu, ithal tekstil ve hazır giyim eşyalarında RDDS'nin tanıtımı ve bugüne kadar yapılan denetimlerin sonuçlarına ilişkin düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, RDDS'nin bir gelecek projesi olmadığını, 12 Mart 2009'dan itibaren çalıştığını ve başarılı olduğunu, bilgi teknolojisini yoğun olarak kullandıkları bu projede yürütülen işlemleri gerçek zamanlı olarak izleyebildiklerini, sistemin işleyişinin 30 saniye gecikmeli olarak takip edildiğini anlattı.

RDDS'ye 30 Ekim 2010 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek tebliğ ile yeni bir denetim yöntemini daha kattıklarını, bunun da etiket denetimleri olduğunu bildiren Çağlayan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Etiket denetimleri ile ithal hazır giyim eşyasında etiketlendirme zorunluluğu ile etiketlerdeki bilginin eşya ile olan uyumluluğu denetlenecektir. Herhangi bir mağazaya girdiğinizde, tüketicinin ilk olarak baktığı şey fiyatıyla birlikte o ürünün kaç beden olduğu ve etiketinde yazdığı detaylardır.

Örneğin ürünün etiketinde yüzde 70 yün, yüzde 30 polyester yazdığını farz edersek etiket denetimi ile giysinin etiketinde yazan (yüzde 70 yün, yüzde 30 polyester) bilginin doğru olup olmadığı denetlenecektir. Tüketicinin yanıltılması ve haksız kazanç elde edilmesine yol açan bu durumun etkin bir şekilde denetlenmesiyle, sektördeki haksız rekabet azalacak, dolayısıyla daha sağlıklı rekabet şartlarında yeni bir düzen oluşacaktır."

Bu "sağlıklı rekabet ortamına" geçiş sürecinde sektördeki firmalara yardımcı olmak için denetim hizmetini gerçekleştiren ihtisas kuruluşu EKOTEKS'in bir el kitabı hazırladığını ifade eden Çağlayan, bu el kitabının firmalara ücretsiz olarak sağlanan eğitim programlarında verildiğini anlattı.

Yeni proje hazırlığı

Zafer Çağlayan, bu çalışmalarının kendilerine verdiği deneyim sonucunda, RDDS'yi gümrük vergisi, damping ve korunma önlemleri gibi ithalat politikalarının etkisiz kılınmasına yönelik faaliyetlerin denetlenmesi amacıyla da kullanmak üzere yeni bir proje hazırladıklarını, planlama aşaması biten bu projeyi 2011 yılı içerisinde hayata geçireceklerini bildirdi.

Çağlayan, "Bu proje çerçevesinde yapacağımız denetimler kapsamında ithalat politikalarını etkisiz kılmaya yönelik ticaret izlenecek, üretici ve ihracatçılara ilişkin bilgiler toplanacak, değerlendirilecek ve risk analizine tabi tutulacaktır. Planlama aşaması tamamlanan bu sistem kapsamında riskli bulunan ticaretle ilgili ithalatçılar, yurt dışındaki satıcılar ve üreticiler denetleneceklerdir. Böylece halihazırda uygulanan, büyük emek ve uzun süreçler sonucunda ihdas edilen ithalat politikalarının etkisiz kılınmasının önlenmesi için anlık izleme ve denetimler yapılarak bu politikaların etkinliği artırılacaktır" diye konuştu.

Diğer sektörlerde de riske dayalı etkin denetim sistemlerinin kurulması için çalışmalarını sürdürdüklerini bildiren Çağlayan, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda sadece tekstil, konfeksiyon, halı ve deri sektörleri değil, diğer sektörlerle ilgili çalışmalarımız devam etmektedir. Türkiye'de piyasa gözetimi ve denetiminde (PGD) koordinasyon görevi Bakanlığıma verilmiştir.

Piyasa gözetimi ve denetimini yapmakla görevli kılınan diğer 10 kurumla birlikte 15 Ekim 2010 tarihinde toplanacağız, diğer ülke uygulamalarını da değerlendirerek 'Türk Ecolabel' oluşturulması dahil, yapılması gereken idari ve yasal düzenlemeleri belirleyeceğiz. Müteakiben gerekli yasal düzenlemeleri süratle yaparak uygulamaya geçeceğiz."

Bakan Çağlayan, vatandaşın sağlığını tehdit eden, haksız rekabete yol açan ithalata asla izin vermeyeceklerini bir kez daha vurgulamak istediğini ifade etti.

Bir soru üzerine Zafer Çağlayan, "7 bin 172 temize karşılık sadece 172 kirli çıkan var. Her geçen gün bu sayının azaldığını görüyoruz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir