İthalata ek vergi, tekstilde çarkları hızlandırdı

Konfeksiyon ve dokumada kapasiteler artarken, üretici ihracatçıların olumsuz etkilenebileceği düşünülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Tekstil ve konfeksiyon ürünleri ithalatında yüzde 20-30 arasında ilave gümrük vergisi uygulanmasına karar verilmesi sonrası, konfeksiyon atölyelerinde, dokuma sektöründe üretim kapasiteleri artırılmaya başlanırken, üretici ihracatçıların bundan olumsuz etkilenebileceği düşünülüyor.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, konunun kumaş ve konfeksiyon olmak üzere iki ayağı bulunduğunu, konfeksiyondaki etkilerinin vergi gündeme geldiğinden beri görülmeye başlandığını söyledi.

Gülle, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yasa, daha tam uygulamaya geçmeden etkilerini görmeye başladık. Bunun etkisi hem istihdamda etkisi görülmeye başlandı, atölyelerde ciddi şekilde personel alımı söz konusu, hem de kapasite artırımında... Diğer yandan kumaşta da yeni yatırımlar ve kapasite artırımları söz konusu. Pek çok firma yeni yatırımlara giriyor. Mevcut firmalarda büyüme var. Makine üreticileri, özellikle dokuma makinelerinde önemli miktarda sipariş aldıklarını ve siparişlerde 6 aylık doluluğa ulaştıklarını söylediler. Bu, bizim için yeni yatırım, istihdam artışı, üretim artışı demek. Demek ki bu, doğru yapılan bir hamle. Yani konu, içerde ciddi bir yatırım etkisi başlattı. Bu, tekstilin eğilmiş başını biraz daha düzeltti. Daha üretici bazında, biraz daha insanların özgüveni ve geleceğe bakış açısında olumlu sinerji yarattı."

Ek vergi perakendeciler için maliyet

Tekstilde üretimin Doğu'dan Türkiye'ye kaymasına ilişkin de Gülle, krizden sonra Türkiye'ye ciddi bir dönüş olduğunu, Türkiye'nin hammaddedeki fiyat artışını iyi yönettiğini, çok fahiş fiyatlarla bunu ürünlerine yansıtmadığını, karşılığını sipariş olarak aldığını, aynı şeyi Çinliler ve Hintlilerin yapmaması nedeniyle siparişlerin Türkiye'ye kaydığını ifade etti.

Öte yandan ek verginin perakendeciler açısından bir maliyet unsuru olacağının altını çizen Gülle, "Bu ürünler dışardan çok ucuza getiriliyor. Bunun üzerine yüzde 10, 20, 25'lik vergilerin son etiket fiyatını etkileyecek kadar olmaması gerekiyor. Bir şekilde perakendeciler bunu absorve edeceklerdir diye düşünüyorum" diye konuştu.

Yasa spekülatif hareketlerin önüne geçer

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi de vergi oranlarının henüz kesinleşmediğini, kesinleşmesinin 2 aylık süreyi bulacağını, 2 aylık süre içinde konunun tekrar gözden geçirileceğini, sektör temsilcileriyle yapılan görüşmelerden çıkan sonuçlarla tekrar değerlendirileceğini söyledi.

Ek vergiyle ilgili kararın biran önce netleştirilmesini beklediklerini dile getiren Tanrıverdi, "Tebliğ yayınlandıktan sonra Ocak ayından itibaren piyasada spekülatif hareketler çoğaldı. Bu da hazır giyim üreticisine ciddi zarar vermeye başladı. Hem pamuk fiyatının artışı, hem de spekülatif hareketler ihracatçının fiyat verirken zorlanmasına veya fiyat tutturamamasına sebebiyet veriyor. Bu nedenle biran önce sonuçlandırılması gerekiyor" diye konuştu.

Yerli üreticileri korumak amacıyla Dış Ticaret Müsteşarlığının (DTM) açtığı korunma önlemi soruşturmasına paralel olarak Bakanlar Kurulu, söz konusu tekstil ve konfeksiyon ürünlerinin ithalatında yüzde 20-30 arasında ilave gümrük vergisi uygulanmasına karar vermişti. Buna yönelik Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete'nin 24 Mart 2011 tarihli sayısında yayımlanmıştı. Karar, yayımını takip eden 120. gün yürürlüğe girecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir