İTKİB, ihracatçıları ödüllendirdi

İhracat performanslarına göre tekstil, hazır giyim, dış ticaret şirketleri ve deri sektöründeki lider firmalar ödüllendirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) çatısı altında faaliyet gösteren dört ayrı ihracatçı birliğine bağlı firmalar, 2010 yılındaki ihracat performanslarına göre ödüllendirildi.

Verilen bilgiye göre, imalatçı olarak ihracat yapan ve platin ödülü kazanan tekstil firmalarının birincisi Aksa Akrilik, halı firmalarının birincisi Sofiteks, hazır giyim firmalarının birincisi Şık Makas Giyim, dış ticaret sermaye şirketi ya da sektörel dış ticaret şirketi olarak ihracat yapan ve platin ödülü kazanan hazır giyim firmalarının birincisi ise GSD Dış Ticaret oldu. 2010 yılında imalatçı olarak ihracat yapan ve platin ödülü kazanan deri firmaları arasında ilk sırayı ise Desa Deri aldı.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yarınlarını gençlere en iyi şekilde bırakmak adına 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedeflediklerini belirtti.

Türkiye'nin artık gündemi belirlenen bir ülke olmaktan çıkarak, gündem belirleyen bir ülke haline geldiğini ifade eden Çağlayan, gittikleri ülkelerde Türkiye pasaportuna gösterilen tepkinin yerini sempatinin aldığını kaydetti.

Çağlayan, Türkiye'nin büyümesinden rahatsız olanlar bulunduğunu belirterek, “Türkiye olarak dünyanın bazı ülkelerine vermiş olduğumuz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz ama netice olarak devam edeceğiz” dedi.

Hazırgiyimde 17 milyar dolar ihracat hedefi

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi de, hazır giyim sektörü olarak 2010 yılında 14,6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiklerini ancak 2008 rakamlarını yakalayamadıklarını anımsatarak, 2011'de en az yüzde 10 artışla yaklaşık 17 milyar dolar ihracat beklediklerini kaydetti.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, törende platin ödülü alacak 20 firmanın, yaklaşık 2 milyar dolar ihracat yaptığını belirterek, sektör adına gelecek sene daha fazla ihracat sözü verdi.

4 sektörün ihracattaki payı yüzde 20

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Lemi Tolunay da, bu yılın ilk çeyreği itibariyle, törende ödüllendirilen 4 sektörün toplam ihracat içindeki payının yüzde 20'nin üzerinde olduğuna işaret ederek, Türkiye'nin toplam deri ve deri mamulleri ihracatının yüzde 77'sinin İTKİB üyesi sektör firmaları tarafından yapıldığını söyledi.

İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) Başkanı İbrahim Yılmaz ise bir kriz yılının ardından halı sektörünün toparlanmasının çok kolay olmadığını, var olan pazarlarını korumak ve dünyada yaşanan gelişmelere göre yeni pazarlarda yer almak adına pek çok fedakarlık yaptıklarını ifade ederek, “Engellerle karşılaştık; ya üzerinden geçtik ya da etrafını dolaştık ancak yolumuzdan dönmeyi hiç düşünmedik” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir