İyimserlik munzama ödenecek faizden mi?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Üzeyir DOĞAN / MARBAŞ MENKUL DEĞERLER

 

Seçim öncesi son iki gün piyasalar açısından. Pazartesi sabah ise hemen hemen her şey netleşmiş olacak. Piyasalar açılıştaki kısa süreli volatilitenin ardından sonucu daha sağlıklı fiyatlamaya geçecek. Bizce karar vermek için en riskli zaman dilimi de bu aralık olacak. Bu nedenle bu zaman diliminde sonuçları önceden düşünülmemiş hareketleri yapmaktan kaçınmakta fayda olduğunu düşünüyoruz.

Seçim öncesine baktığımızda ise Salı günü TCMB’den gelen açıklamada bankaların TL cinsi munzamlarına faiz ödenebileceğine yönelik bir ibare olması bankalar tarafında coşkuya neden oldu. Dün sabah da konu ile ilgili karar ResmiGazete’de yayımlandı. Ancak ödenecek faizin oranı ve faiz ödemeye başlama tarihi henüz belirlenmedi. Bu haber bankalar için olumlu olmakla birlikte, ödenecek faiz ve tutar göz önünde bulundurulduğunda endeksteki hareketi bu haberle açıklamak da doğru değil. Bahsi geçen tutar yani TCMB’de TL olarak tutulan zorunlu karşılıklar 16 milyar TL civarında seyrediyor. Bankacılık sektörünün 2013 yılı toplam karının 24,7 milyar TL civarında olduğu düşünülürse munzama ödenecek her %1’lik faiz oranı bankaların karlılığında yaklaşık %0,65’lik bir artış sağlıyor. Örneğin ödenecek faiz %5 olacak olursa sektörün karlılığına etkisi de %3,25 civarında olacak. Bankaların BİST’teki iki günlük performansı ise %10’a yaklaştı. Yani bu hareketi munzamla açıklamak çok doğru değil.

Bize kalırsa bu harekette seçim öncesi alınan pozisyonların ve ardından gelen spekülatif işlemlerin etkisi büyük. Bu iki günde sağlanan yüksek primler bu yeni pozisyonu alanlar kadar, öncesinde pozisyon almış olanların da elini rahatlattı. Bu nedenle bundan sonraki iyimserlikler bu kesim için kar realizasyonu için kullanılabilir. Neticede bahsettiğimiz %10’luk hareketin neredeyse bir yıllık faize eşit olduğu da unutulmamalı. Bu nedenle piyasayla inatlaşmanın doğru olmadığı kadar, iki günlük bu harekete bakarak tüm stratejileri yeniden yazmaya da gerek olmadığını, yani henüz pozisyon almamış olanların bir süre daha izlemede kalması gerektiğini düşünüyoruz.