İzmir gaz tüketiminde ikinci oldu

İzmir, doğalgazın en fazla tüketildiği ikinci il oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
 
İZMİR  - İzmirgaz Genel Müdürü Burçin Yandımata, ılıman bir iklime sahip olmasına karşın İzmir'in İstanbul'dan sonra en fazla doğalgaz tüketen il olduğunu söyledi.
Yandımata,  2005 yılında yapılan doğalgaz dağıtım ihalesi sırasında ılıman bir iklime sahip olması nedeniyle "İzmir'de doğalgaz satmanın mümkün olmadığını" savunan bir düşüncenin yer aldığını belirtti.
Kentte doğalgaz dağıtım yatırımları kapsamında 825 bin konuta ulaştıklarını, abone sayısında da hızlı bir artış gözlendiğini dile getiren Yandımata, Temmuz 2005'den bu yana 192 kilometre çelik hat, 1756 kilometre polietilen boru hattı ve 79 bin servis kutusu yapıldığını ifade etti.
Metropol ilçelerinin tümünde doğalgazın kullanıldığını, Konak, Bornova ve Balçova'da yatırımların devam ettiğini, çalışmaların gelecek yıldan itibaren Güzelbahçe yönüne doğru ilerleneceğini dile getiren Yandımata, Türkiye genelinde en yüksek doğalgaz dağıtım yatırımlarından birinin İzmir'de yapıldığına dikkati çekti.
Geçen yıl 101 bin 896 abone kaydettiklerini, bu yılı da 115 bin ile kapatacaklarını tahmin ettiklerini dile getiren Yandımata, kentte toplam abone sayısının 380 bin 820'ye ulaştığı bilgisini verdi.
Yandımata, İzmir'de sanayi tesisleri ve konut kullanımının yanında okul, hastane ve ticarethanelerden de yoğun talep aldıklarını, 2012 yılı içinde 100'ü aşkın okulun dönüşümünün tamamlandığını, kentteki fırınların da büyük bölümünün artık doğalgaza geçtiğini belirtti.
 
İzmir doğalgaz tüketiminde ikinci sırada
 
Kentin ılıman iklimine sahip olmasına karşın Türkiye'deki doğalgaz tüketiminde ikinci sırada olduğunu vurgulayan Yandımata, şöyle konuştu:
"2,4 milyar metreküp tüketimle İzmir, 3,5 milyar metreküp tüketimin olduğu İstanbul'un ardından ikinci sırada. Bu rakamda sanayi ve ticaret tesislerinin kullanımının belirgin bir etkisi var. Geçen yıl konutlar için 170 milyon metreküp doğalgaz sattık. Bu yıl 220 milyon metreküp satacağımızı düşünüyoruz.
2005 yılında yapılan doğalgaz dağıtım ihalesi öncesi Anadolu'nun bir çok kentine kıyasla ılıman bir iklime sahip olan İzmir'de doğalgaz satmanın mantıklı olmadığı, çok gaz satılamayacağı, bu işin yürümüyeceğini savunan düşünceler ortaya atılmıştı. Geldiğimiz noktada abone sayıları ve gaz satışlarıyla bu iddialara en güzel yanıt verilmiş oldu. O dönemde ihalede verdiğimiz fiyat da tartışmalara neden olmuş bazı çevreler "bu parayla bu iş yapılmaz" görüşlerini ifade etmişlerdi. İzmir şu anda, İstanbul ve Ankara da dahil olmak üzere pek çok kentten daha düşük fiyatla doğalgaz kullanıyor. Kente doğalgazın gelmesinin yarattığı istihdam ve ekonomik büyüklük de hesaba katıldığında ne kadar doğru bir iş yapıldığını görülüyor."
 
Jeotermal bölgesinde doğalgaz yatırımı
 
İzmir'de jeotermal kaynakların bulunduğu yerleşim alanlarında doğalgaz dağıtımı konusunda da çeşitli tartışmalar bulunduğunu, İzmirgaz olarak bu tartışmalara girmediklerini ifade eden Yandımata, son dönemde en yüksek talebi jeotermal kaynakların bulunduğu Balçova ilçesinden aldıklarını savundu.
Yandımata, "Jeotermal enerjinin konutlara götürülmesi için yatırım yapılan bölgelerde doğalgaz dağıtım yatırımı yapılacak mı ?" sorusu üzerine şöyle konuştu:
"Balçova'da Çetin Emeç ve Eğitim mahallelerinde yatırımlarımız devam ediyor. Bize son günlerde gelen abone telefonlarının yüzde 60-70'i Balçova ve çevresinden geliyor. Oralara da giriyoruz. Doğalgaz sadece ısıtmada kullanılmıyor. İnsanların yemek yapma ihtiyaçları varsa 'jetormalle yap' diyemezsiniz. EPDK'dan aldığımız lisansa göre Balçova'da da doğalgaz arzını sağlamakla yükümlüyüz. Kaldı ki yüksek talep var."
Yandımata, doğalgaz yatırımlarının Urla aksına doğru devam edeceğini, 2-3 yıllık zaman diliminde Mordoğan'a kadar gitmeyi planladıklarını sözlerine ekledi.