İzmir, potansiyelini kullanırsa Barselona olabilir

Garanti Bankası ile Dünya Gazetesi'nin ortaklaşa düzenledikleri Anadolu Sohbetleri, 10'uncu yılına İzmir toplantısıyla başladı. Toplantıda konuşan Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, İzmir'in ticari potansiyeline dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Garanti Bankası’nın DÜNYA Gazetesi’nin iletişim danışmanlığında 2002 yılından bu yana gerçekleştirdiği ‘Garanti Anadolu Sohbetleri’ 10. yılına İzmir’le başladı. Swissotel Grand Efes Oteli’nde düzenlenen ‘Dünya Kenti Olma Yolunda İzmir’ konulu toplantıyı İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asaf Savaş Akat yönetti. Toplantıya Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkan Vekili İbrahim Gökçüoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve İzmir Vali Yardımcısı Nevzat Ergün katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, ABD’nin kar amacı gütmeyen kamu politikası kuruluşu olan Brooking Institution’un yaptığı ‘Global MetroMonitor’ araştırmasının sonucuna göre, İzmir’in 2010-2012 arasında ekonomik performans açısından dünyada 4. sırada yer aldığı bilgisini aktardı. Özen, “İzmir, sahip olduğu dinamizmi gerçek atılıma dönüştürürse, dünyanın özgün metropallerinden biri haline gelebilir” diye konuştu.

Özen, önemli uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapan Barselona’nın yetkin bir ekip kurarak dengeli bir gelişmeyi içeren kentsel dönüşüm stratejisi planladığına ve 20-25 yıllık sürede dünyanın önde gelen marka şehirlerinden biri haline geldiğine dikkat çekti. İzmir’e ikinci bir Barselona olması için öneriler sunmak değil, Barselona’nın hikayesini bir örnek vaka olarak dinleyip, İzmir için özgün bir yol haritası oluşturmanın ipuçlarını aramayı hedeflediklerinin altını çizen Ergun Özen, şöyle konuştu: “İzmir, bunun için çok önemli fırsatlara sahip. EXPO 2020’ye ev sahipliği yapabilme ihtimali var. Gerçekleşirse, kendini dünyaya tanıtma şansını elde edecek. İzmir’in, çizebileceği bir gelişme modeli, dünyaya sunabileceği bir potansiyel, mecra arayan yatırımcılara söyleyebileceği bir sözü var. Yeter ki ikna edici olabilsin, uluslararası finans ve yatırım çevrelerinin dinleyeceği, heyecan duyacağı projeler üretebilsin.”

10 yılda 56 ilde 75 toplantı

Anadolu Sohbetleri ile 10 yılda Anadolu’yu karış karış gezerek bir marka yarattıklarını, 10 yılda işletmeler için Türkiye’nin en büyük bilgi platformunu kurduklarını vurgulayan Özen, “10 yıl önce, DÜNYAGazetesiyle birlikte Garanti Anadolu Sohbetleri için yola çıktığımızda, koltuğumuzun altına önerilerimizi, yanımıza çok değerli uzmanları aldık, Garanti Anadolu Sohbetleri’ni bilginin yanı sıra, işletmelerimize cesaret verecek konuları, önerileri paylaşacağımız bir platform olarak düşündük. 10 yılda, 56 ilde 75 toplantı düzenledik, tam 120 bin kilometre yol kat ettik. Toplantılarımıza katılan 367 değerli konuşmacımız, sadece görünene değil, görünmeyen, fark edilmeyen ihtiyaç ve sorunlara da dikkat çekti” diye konuştu.

Özen, toplantının 10. yılına İzmir’de başlamanın kendileri için önemli olduğunu belirterek, “İzmir sınırları içinde son 7 yılda 37 şube açtık. 2012-2013 döneminde 10 şube daha açmayı planlıyoruz.

İzmir şubemizin bulunduğu tarihi binanın restorasyonu ve Kemeraltı’ndaki tarihi anıt kapsamına giren binanın şubeleştirilmesiyle, iki yapıyı kent yaşımına kazandırdık. Kendimizi hemşehrisi gibi hissettiğimiz İzmir, mevcut ve potansiyel durumuyla Türkiye için çok büyük öneme sahip” şeklinde konuştu.

Bölgedeki yatırımları izliyoruz

Kruvaziyer, kent, sağlık ve kongre turizmi fırsatları, kentsel dönüşüm kapsamındaki inşaat projelerinin İzmir için çok önemli gelişim alanları olduğuna işaret eden Özen, “Garanti Bankası olarak bölgedeki rüzgar, jeotermal ve termik enerji, liman ve marina yatırımlarını, organik tarım projelerin çok yakından takip izliyoruz. Tarıma dayalı sanayi ve gıda ambalaj sanayisi, demir-çelik. Lojistik, önemli faaliyet ve üstünlük alanları olarak ön plana çıkıyor. İzmir sanayisine dönük bellibaşlı yatırımların proje finansmanında yer almaya çalışıyoruz.

Yabancı yatırımcılara dönük uzmanlığımızı, her zaman hizmetinize sunuyoruz” açıklamasını yaptı.

Bu konularda ilginizi çekebilir