İzmir'de ölü sayısı 61'e yükseldi

Ege'nin sarp bir koyundan 20 metrelik tekneye bindirilen 102 kaçağın "Avrupa hayali" büyük bir faciayla sonuçlandı..

YAYINLAMA
GÜNCELLEME




İZMİR  - Ege'nin sarp bir koyundan 20 metrelik tekneye bindirilen 102 kaçağın "Avrupa hayali" büyük bir faciayla sonuçlandı. Yeni bir yaşam umuduyla çıkılan yolda, Filistin, Suriye ve Irak uyruklu 61 kaçak teknenin batması sonucu yaşamını yitirdi.
Menderes ilçesine bağlı Ahmetbeyli Mahallesi'nde sabah devriyesini yapan jandarma ekipleri, sarp bir koyun 100 metre açığında bir teknenin battığını saptadı. "Salior" isimli tekneden 46 kişinin yüzerek kurtulduğu belirlendi.

Kilitli ambarda can verdiler

Sahil Güvenlik ekiplerinin bölgede başlattığı arama kurtarma çalışmaları sonucunda ilk etapta 37 olan ölü sayısı, dalgıç ekiplerinin batık tekneye ulaşmalarıyla yükseldi.
Kadın ve çocukların teknenin, alt bölümündeki ambara üzerlerinden kilitlendikleri görülen teknede, ölü sayısı 61'e ulaştı. Kazadan kurtulanların teknenin diğer bölümlerinde seyahat edenlerden oluştukları ve çoğunluğunun henüz kıyıdan 100 metre açıkta meydana gelen kazadan yüzerek kurtulduğu belirlendi.
Yaşamını yitirenlerin çoğu, teknenin alt bölümündeki kilitli ambardan çıkarıldı. Faciaya dönüşen kazada ölen 61 kişiden, 3'ü bebek ile 28'i çocuk ve 18'i de kadınlardan oluştu.

İki gözaltı

Kazadan sağ kurtulan 46 kişiden 2'sinin, çoğu kez hüsranla sonuçlanan "umut yolculuğu"nu organize eden M.M ile buna aracılık eden tekne kaptanı B.Y olduğu saptandı.
"İnsan kaçakçılığı" ve "ölüme sebebiyet verme" suçlamasıyla gözaltında tutulan zanlıların, ifadelerinin alınmasının ardından adliyeye sevk edilmeleri bekleniyor.
Menderes Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu da gazetecilere yaptığı açıklamada, kaçakların bölgeye gece saatlerinde getirildiğini, sabahın erken saatlerinde de tekneye bindirildiklerini tahmin ettiklerini belirtti.
Teknenin balıkçı ya da tur teknesi olmadığını, bu nedenle de teknik olarak kapasitesinin ne kadar olduğuna ilişkin henüz net bilgi sahibi olmadıklarını ifade eden Kurtbeyoğlu, 20 metrelik teknenin, çok sayıda kaçağın binmesi nedeniyle batmış olabileceğini, ancak bunun soruşturmanın ilerleyen safhalarında netleşebileceğini kaydetti.
Bu arada, kaza bölgesinde batık teknenin içerisindeki arama çalışmaları sona erdi, deniz üzeri ve çevre kıyılarda arama kurtarma çalışmaları sürüyor.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir