İzmir'in, kruvaziyer turizmde altın yılı

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş, kruvaziyer gemilerle bu yıl kente gelen turist sayısının 500 bini geçtiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İZMİR - İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, kruvaziyer gemilerle bu yıl kente gelen turist sayısının 500 bini geçtiğini, 2012'de yeni limanla birlikte hedefin 1 milyon yolcu olduğunu bildirdi.
Demirtaş, yaptığı yazılı açıklamada, Ocak 2011'de başlayan kruvaziyer sezonunun, 15 Aralık'taki son sefer ile tamamlandığını belirtti.
Kruvaziyer turizmde İzmir'in "altın yıl" yaşadığını ifade eden Demirtaş şöyle devam etti:
"Sene başından bu yana 21 sefer, hava muhalefeti, geminin daha sonra başka bölgede charter edilmesi ve bazen de ekonomik kriz sonucu Avrupa'da bilet satışının olamamasından dolayı iptal edildi. Bunlara rağmen psikolojik bir eşik olan yarım milyon yolcuyu aştık. İzmir'e gelen her üç turistten birisi kruvaziyer ile geliyor. Yarım milyon yolcuyu geçtik. Yeni liman ile hedefimiz 1 milyon yolcuyu aşmak daha sonra da 2 milyon yolcu."
8 yılda 2 milyon 100 bin kişi geldi
Gelen yolcuların yüzde 37,6'sının gemide satın alınan turlarla İzmir'i gezdiğini, yüzde 62,4'ünün ise şehir merkezinde gezmeyi tercih ettiğini anlatan Demirtaş, 2011 yılında gelen turistlere ait 678 bin lira tutarındaki ayakbastı ücretini, İZTO'nun ödediğini kaydetti.
Demirtaş, İZTO'nun öncülüğünde İzmir'e kruvaziyer seferlerinin başlatılmasından bu yana geçen 8 yılda, 2 milyon 100 bin kruvaziyer yolcusunun İzmir'e geldiğini, özellikle 2008 yılından bu yana tanıtım faaliyetlerine büyük ağırlık verdiklerini hatırlattı.
2012 yılının kruvaziyerde çok önemli bir yıl olduğuna dikkat çeken Demirtaş, "Çünkü bu yıl, yıllardır beklediğimiz ve istediğimiz yeni kruvaziyer limanının ihalesi yapılacak. Artık yeni limanımıza çok daha yakınız. Çok daha rahat aynı anda 4, hatta daha fazla gemiyi ağırlayabileceğiz. Yolculara çok daha çağdaş koşullarda hizmet vereceğiz" dedi.
Bu konularda ilginizi çekebilir