Japon devi Türkiye'ye geliyor

Ülkenin en büyük gıda perakendecisi Aeon, alım için incelemelerde bulunmak üzere İzmir ve Mersin'e gelecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Tokyo'da gıda sektörü için düzenlenen program sonucu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile görüşen Japonya'nın en büyük perakende zincirleri arasında yer alan Aeon, alım için incelemelerde bulunmak üzere kasım sonunda İzmir ve Mersin'e gelme kararı aldı.

Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) sekretaryası altında 3-7 Kasım 2010 tarihleri arasında Tokyo'da düzenlenen programda 17 firma, kurum ve tanıtım grubu, 60'a yakın Japon firmayla 177 ikili görüşmede bulundu. Görüşmeye Mitsubishi, SBS Foods ve Aeon gibi Japonya'nın en büyük gıda firmaları üst düzey yetkililerle katılım gösterdi.

Alınan bilgiye göre Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın da katıldığı görüşmelerde Besler Makarna ve Selva Makarna, önemli miktarda bağlantı yaptı.

Programla ilgili açıklama yapan EİB Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, programda firmaların eşleşmelerden memnun kaldığını, tüm firmaların bağlantı ya da ön bağlantı yapma fırsatına eriştiğini dile getirdi.

Türkmenoğlu, Japonya'nın en büyük gıda perakendecisi biri olan Aeon grubu üst düzey yöneticilerinin Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile bir görüşme yaptığını ve alım için incelemelerde bulunmak üzere Türkiye'ye gelme kararı aldığını ifade etti.

Aeon'un Türkiye'den çeşitli gıda maddelerinin yanında ayakkabı, deri ve hazır giyim ürünleri de alma isteğini dile getirdiğini kaydeden Türkmenoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Japonya bir süre önce Türkiye'den narenciye ürünleri alımını serbest bıraktı. Türkiye için bu alanda önemli potansiyel açıldı. Bu kapsamda bir heyet 26 Kasım'da Mersin'de Narenciye Tanıtım Grubu'nun konuğu olacak. Aynı heyette gıda alımları için Aeon yetkilisi de bulunacak ve 28-29 Kasım'da İzmir'e gelecek. Aeon'un Türkiye pazarıyla ilgilenmesi bizim için çok önemli. Bu fırsatı iyi değerlendirmek istiyoruz."

Türkmenoğlu, Japon alıcıların bu ilgisine hızlı yanıt verebilmek için bu ülkeye her ay bir sektör ziyaretinin gerçekleşmesi gerektiğini savundu.

Mart ayında Tokyo'da düzenlenecek Foodex Gıda Fuarı'na Türkiye'den milli katılım organizasyonu düzenleyeceklerini kaydeden Türkmenoğlu, gıdada zeytinyağı, kuru incir, kayısı gibi ürünlerin yanında şalgam suyu gibi Japon damak tadına hitap edebilecek ilginç ürünlerin de bulunduğunu kaydetti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir