Japonya, Kuzey Kore'ye ek yaptırımlar uygulayacak

Kuzey Kore'ye aktarılacak para miktarı azaltılacak, bu ülkeye gidenlerin üzerinde taşıyabileceği nakit miktarı düşürülecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO/WASHINGTON - Japonya, Güney Kore donanma gemisini batırmakla suçlanan Kuzey Kore'ye ek yaptırımlar uygulamaya başlayacağını açıkladı.

Nükleer programı yüzünden Kuzey Kore'ye ticari ambargo koyan Japonya, bu kez de Kuzey Kore'ye aktarılacak paranın miktarını azaltacağını bildirdi. Tokyo hükümetinin, Kuzey Kore'ye gidenlerin üzerinde taşıyabileceği nakit miktarını da düşüreceği belirtildi. Japonya hükümet sözcüsü Hirofumi Hirano, geminin batırılmasının "affedilemez" olduğunu söyledi.

Bu arada Japonya Başbakanı Yukio Hatoyama ve ABD Başkanı Barack Obama'nın konuyu telefonda görüşerek, saldırıyı kınadıkları bildirildi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, iki liderin, meselenin BM Güvenlik Konseyine götürülmesi konusunda Güney Kore'yle işbirliği yapmayı taahhüt ettikleri belirtildi.

Güney Kore donanma gemisi, 26 Martta Sarı Deniz'de batmış, 46 donanma mensubu hayatını kaybetmişti. Uluslararası bir soruşturma komisyonunun raporunda, geminin batmasına, Kuzey Kore denizaltısından atılan torpidonun yol açtığı ifade edilmişti. Kuzey Kore ise raporu yalanlamış, Seul yönetimini, sahte kanıtlar üretmekle suçlayarak iki ülkenin savaşın eşiğinde olduğunu bildirmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir