Japonya sanayi üretiminde tarihi düşüş

Ülkede sanayi üretimindeki 15,3 düşüşle birlikte 1953 yılından beri en büyük düşüş gerçekleşmiş oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO - Japonya'da sanayi üretimi, mart ayında bir önceki aya göre yüzde 15,3 gerileyerek, 1953 yılından bu yana en büyük düşüşü gösterdi.

Ekonomistler, 11 Mart'ta meydana gelen deprem ve tsunami felaketinin etkisiyle durma noktasına gelen ülkenin sanayi üretiminin, mart ayında yüzde 11,4 azalmasını bekliyordu.

Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı'nın açıklamasına göre, sanayi üretimi geçen ay yüzde 15,3 gerileyerek, sanayi üretimi göstergesinin hesaplanmaya başlandığı 1953 yılından bu yana görülen en büyük düşüşü kaydetti.

 Düşüş en fazla otomobil sektöründe görüldü. Teslimatlar geçen ay aylık bazda yüzde 14,3, stoklar ise yüzde 4,3 azaldı. Ulaştırma ekipmanları üretimi ise geçen ay yüzde 46,4 azalarak en fazla gerileyen sektör oldu.

Bakanlık, felaket nedeniyle zarar gören sanayi üretiminin kademeli olarak toparlanmasının beklendiğini, nisan ayında yüzde 3,9, mayıs ayında ise yüzde 2,7 artış beklendiğini ifade etti.

Japonya Otomobil Üreticileri Birliği'nin açıkladığı verilere göre, ülkede otomobil üretimi mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 57,3 azaldı. Japonya'da geçen ay 404 bin 39 araç üretildi.

Öte yandan, Japonya'da tüketici harcamaları, mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,5'le rekor düzeyde geriledi. Ekonomistler, ülkede tüketici harcamalarının mart'ta yüzde 4-5 aralığında gerileyeceğini tahmin ediyordu.

Bu konularda ilginizi çekebilir