Japonya'da deflasyon sıkıntısı sürüyor

Tokyo bölgesi için çekirdek tüketici fiyatlarının Mart'ta da yüzde 1,8 olarak kaydedileceği belirtiliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO - Japonya'da deflasyon sıkıntısı sürüyor. Şubat ayında çekirdek tüketici fiyatları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,2 düştü.

Böylece, ülkede fiyatlar 12 aydır üst üste gerilemiş oldu.

Deflasyon, ekonomik büyümeye zarar verirken, şirketlerin karlarını baskı altına alıyor, ücret kısıtlamalarını gündeme getiriyor ve tüketicilerin satın alma faaliyetlerini ertelemelerine neden oluyor.

Ülke genelindeki fiyatların eğilimi için barometre olarak görülen Tokyo bölgesi için ilk veriler, çekirdek tüketici fiyatlarının mart ayında da yüzde 1,8 gerileyeceğini gözler önüne seriyor. 

Ekonomistler, deflasyondan kaçabilmek için hükümetin daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini düşünse de hükümetin savaşım için yapabilecekleri azalıyor çünkü Japonya sanayileşmiş ülkeler arasında borcu en fazla olan ülke ve borç oranı artıyor.

Japonya'da çarşamba günü parlamentodan geçen 1 trilyon dolarlık bütçenin finansmanının çoğunluğu borçlanmadan geliyor.

Japonya ekonomisi ekim-aralık aylarını kapsayan çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,8 büyüse de şirketler harcama yapma konusunda muhafazakar davranıyor, maliyet azaltmaya ve karlılıklarını artırmaya odaklı çalışıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir