Japonya'da ihracat yüzde 15,8 arttı

İhracat, haziranda yüzde 28 ve temmuzda yüzde 23'ten fazla artmıştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO - Japonya'nın ihracatı ağustos ayında yüzde 15,8 arttı, ancak ihracat artışı hızındaki düşüş altıncı ayda da devam etti.

Maliye Bakanlığı, geçen ay ihracatın bir yıl önceye göre yüzde 15,8 artarak 61,9 milyar dolar olduğunu açıkladı. Şubat ayında yıllık bazda yüzde 45,3 artışla zirve yapan ihracattaki artış hızı ise ağustos ayı itibariyle altıncı ayda da gerilemeyi sürdürdü.

İhracat, haziranda yüzde 28 ve temmuzda yüzde 23'ten fazla artmıştı. İhracattaki düşüş küresel toparlanmanın ivme kaybettiğini gösteriyor.

Japonya'nın ihracatının hızının düşmeye devam ettiği ağustos ayında Japon yeni ABD doları karşısında 15 yılın en yüksek seviyesini görmüştü. Bu yıl Japon yeni ABD doları karşısında yüzde 10 değer kazandı. Japon yeninin değer kazanması ihracatçılarının karlarını ve ürünlerinin rekabet edebilirliğini düşürüyor.

Japonya'nın temmuz ayında yıllık bazda ABD'ye ihracatı yüzde 25,9 artarken, bu rakam ağustos ayında yüzde 8,8 oldu. Çin'e ise temmuz ayında yıllık bazda yüzde 22,7 olan artış, ağustos ayında yüzde 18,5 olarak kaydedildi. Bu ülkenin ihracatının yarısından fazlasını yaptığı Asya'ya ihracatı ağustos ayında geçen yıla göre yüzde 18,6 yükseldi. Temmuz ayında Asya'ya ihracat oranı yüzde 23,8'i bulmuştu.

Ağustos ayında ithalat ise yıllık bazda yüzde 17,9 yükselişle 60,7 milyar dolara ulaştı.

Tokyo'daki Nomura Securities baş ekonomisti Takahide Kiuchi, Japonya'nın kırılgan toparlanmasının sürdüğünü belirterek, "Hala çift dipli resesyon riskiyle karşı karşıyayız" dedi.

Japonya Merkez Bankası, geçen iki hafta yenin değerini düşürmek için yen satarak ve dolar alarak döviz piyasalarına iki kez müdahale etmişti.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir