Japonya'da ihracat yüzde 9.1 arttı

Hükümet gelecek yıla ilişkin büyüme tahminini de revize etti: Bu yıl yüzde 3,1, gelecek yıl yüzde 1,5 büyüme bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO - Japonya'nın ihracatı kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,1 arttı.

Maliye Bakanlığının açıkladığı resmi verilere göre, kasım ayında ihracat yıllık bazda yüzde 9,1, ekim ayı ile karşılaştırıldığında ise yüzde 7,8 artış gösterdi.

Öte yandan, hükümet gelecek yıla ilişkin büyüme tahminini de revize etti. Buna göre, bu yıl yüzde 3,1, gelecek yıl ise yüzde 1,5 büyüme bekleniyor.

Tahminlere göre, tüketici fiyatlarındaki düşüşün duracağını ifade eden hükümet, buna karşılık deflasyonla savaşın sona ermeyeceğini belirtti.

Norinchukin Research Institute ekonomisti Takeshi Minami, küresel ekonominin açıkça yavaşladığını, buna paralel olarak Japonya'nın yıllık ihracatındaki büyümenin ocak-mart aylarında yatay seyre dönebileceğini söyledi. Minami, Japonya ekonomisinin yavaşlaması durumunda, hükümetin yapabileceği çok az şey olduğunu ifade etti.

Geçen ay hükümet ekonomiyi canlandırmak için 61 milyar dolarlık teşvik paketi açıklamıştı. 

Kasım ayında önceki yılın aynı ayına göre Çin'e ticaret yüzde 18,3, Avrupa Birliğine yüzde 10,1 ve ABD'ye yüzde 1,2 artış gösterdi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir