Japonya'nın Ekim ihracatı yüzde 3,7 düştü

Ekim ayında ihracatı düşen Japonya, 3,56 milyar dolar dış ticaret açığı verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO - Japonya'nın geçen ay ihracatı üç ay sonra ilk kez düştü.

Maliye Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, Ekim ayında ihracat geçen yıl aynı ayla karşılaştırıldığında yüzde 3,7 düşüşle 71,7 milyar dolar oldu.

Dünyanın üçüncü büyük ekonomisi Japonya'nın ihracatının üç ay sonra ilk kez düşmesi güçlü yen ve küresel borç sorununun ekonomiyi etkilediğini gösteriyor.

İhracattaki yavaşlama ayrıca 11 Mart'taki deprem ve tsunami felaketinden sonra toparlanan ekonominin küresel ekonomiye ilişkin sorunlar yüzünden gücünü kaybettiğine işaret ediyor.

Çin, Kuzey Amerika ve Avrupa Birliği (AB) gibi büyük pazarlara ihracatı zayıflayan Japonya'nın, aynı ayda ithalatı ise enerji fiyatlarındaki artışın verdiği destekle yüzde 18 yükselerek 75,3 milyar dolar oldu.

Böylece Ekim ayında Japonya beklenmedik şekilde 3,56 milyar dolar dış ticaret açığı verdi.

Yatırımcıların güvenli yatırım olarak düşündükleri yene yönelmeleri yenin değerini artırırken, yendeki artış ise ekonomisi ihracata dayalı Japonya'nın mallarını pahalı hale getiriyor ve bu da ihracatı olumsuz etkiliyor.

Japonya, sonuncusu 31 Ekim'de olmak üzere bu yıl Yen'e üç kez müdahale etti.

Japonya Merkez Bankası geçen hafta Avrupa'nın borç krizinin talebi azalttığını ve ülkenin ihracatına zarar verdiğini açıklamıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir