Japonya'ya ekonomik kriz uyarısı

Japonya, 2011-2012 mali yılında karşı karşıya kalacağı 78 milyar dolar fon açığı için önlem almak zorunda

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO - Japonya hükümetinin, Mart 2012'de sona erecek 2011-2012 mali yılında 7 trilyon yen (78 milyar dolar) fon açığıyla karşı karşıya olduğu için daha fazla tahvil çıkarmaya ya da bazı harcama planlarını azaltmaya ihtiyacı olabileceği bildirildi.

Nikkei gazetesi, yaklaşık 7 trilyon fon açığıyla karşı karşıya bulunan Demokratik Parti önderliğindeki hükümetin, vergi gelirlerinin azalması nedeniyle seçim sırasında verdiği sözleri tutması için Nisan 2011'den itibaren takip eden yılda daha fazla tahvil çıkarması gerekebileceğini yazdı.

Hükümetin açığı karşılaması için harcamaları kısması ya da vergileri artırması gerektiğini ifade eden gazete, 1 Nisan'da başlayacak yılda 48 trilyon yen olması beklenen vergi gelirlerinin 2011-2012 mali yılında muhtemelen 42,6 trilyon yene gerileyeceğini kaydetti.

Japon hükümeti Nisan ayında başlayacak mali yılda 44 trilyon yen tutarında yeni tahvil ihraç etmeyi planlarken, bu miktarın fon sıkıntısı çekilmesi beklenen mali yılda daha da artacağı tahmin ediliyor.

Uzmanlar, tahvil ihracındaki yükselişin, ulusal borcu gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 200'üne yaklaşan Japonya'nın ülke notlarının düşürülmesinden kaygılanıyor.

Uluslararası derecelendirme kuruluşları Fitch, Moody's ve Standard and Poor's, sanayileşmiş ülkeler arasında en borçlu ülke olan Japonya'nın notunun düşebileceği uyarısında bulunmuşlardı. Japonya'nın notunun düşmesi borçlanma maliyetlerini artırabilir.

Bu konularda ilginizi çekebilir