JP Morgan: Düşük TÜFE, TCMB'nin kredibilitesini destekliyor

Rapora göre TCMB, faiz artırmaya başlamak için diğer merkez bankalarının harekete geçmesini bekliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - JP Morgan tarafından yayınlanan bir raporda Türkiye'de bugün açıklanan TÜFE rakamları ele alındı ve açıklanan sonuçların piyasa dostu olduğu belirtilerek, düşük TÜFE oranlarının TCMB'nin elini güçlendirdiği ve kredibilitesini artırdığı ifade edildi.

JP Morgan'ın raporunda şöyle denildi:

"-Tüketici fiyatları ocak ayında yüzde 1.85 oranında arttı. Bu rakam bizim beklentimizin oluştuğu yüzde 1.84'e yakın seviyede gerçekleşti. Piyasaların beklentisi yüzde 1.7 ila 1.8 aralığında gerçekleşiyorsa da İTO'nun daha önce açıkladığı İstanbul TÜFE verilerinin ardından bu beklentiler yüzde 2'nin üzerine çekilmişti.

- Bu nedenle açıklanan TÜFE verilerinin piyasa dostu olduğunu söyleyebiliriz

- Baz etkisi nedeniyle yıllık TÜFE yüzde 6.5'den yüzde 8.2'e yükseldi.

- Genel TÜFE'de yaşanan artış büyük ölçüde, tütün, alkollü içkiler ve benzine getirilen vergilerden ve kış şartları nedeniyle işlenmemiş gıda fiyatlarındaki artıştan kaynaklandı. Bunun dışında kalan alanlarda TÜFE'nin gevşek kaldığı gözlendi.

- Çekirdek TÜFE Ocak ayında aylık bazda yüzde 0.54 oranında geriledi Yıllık çekirdek TÜFE ise bir önceki ay olduğu gibi Ocak ayında da yüzde 3.8 oranında arttı. Bu seviye TCMB'nin hedefi olan yüzde 6.5.'in kayda değer şekilde altında

- Öte yandan üretici fiyatları Ocak ayında aylık bazda yüzde 0.58 oranında artış gösterdi. Piyasaların ÜFE beklentisi yüzde 0.9 ve bizim beklentimiz yüzde 0.78 oranında artış yönündeydi.

- Enflasyon verileri aynı zamanda TCMB'nin beklentileri ile aynı doğrultuda ve Banka'nın kredibilitesini daha da artıracak tarzda geldi.

- Yıllık TÜFE rakamlarındaki artış resmi hedefin üzerinde oluşuyor ve önümüzdeki aylarda daha da artma potansiyeli taşıyor. Bu nedenle TCMB'nin enflasyon beklentilerini daha etkin yönetmesi kritik önem taşıyor.

- Cesaret verici bir şekilde TCMB'nin enflasyondaki artışın geçici olduğu yönündeki görüşüne yatırımcılar da geniş ölçüde katılıyor.

-Bugün açıklanan veri ayrıca TCMB'nin önümüzdeki aylarda faiz oranlarını artırmaması için gerekli koşulları da sağlamış görünüyor.

- Baz etkisi ve gıda fiyatlarının yüksek seyri nedeniyle Şubat ayında TÜFE'nin yüzde 8.6 oranında artmasını ve Haziran ayına kadar da yüzde 8'in üzerinde kalmasını bekliyoruz.

- İstihdam piyasasının gevşek görünümü, talepteki kademeli artış ve düşük kapasite kullanım oranları nedeniyle genel fiyatlandırma eğiliminde değişim beklemiyoruz.

- Bu faktörler olumsuz etki yapsa da biz TÜFE'ninyılın ikinci yarısından itibaren yüzde 6 seviyesine doğru gerilemesini bekliyoruz.

- Bugün açıklanan veriler beklentilerimize paralel bir görünüm arzediyor olsa da 2010 yılı enflasyon beklentimizi yüzde 5.8 seviyesinden yüzde 6.3 seviyesine çıkarıyoruz. Gıda fiyatlarında devam eden artış (özellikle et fiyatlarının son 6 ayda yüzde 33 oranında artması) ve yıl sonu Dolar/TL beklentimizi 1.35'den 1.40'e yükseltmiş olmamız TÜFE beklentisini yukarı yönlü revize etmemizde etkili oluyor. Bir diğer faktör de yönetilebilir fiyatlardaki artış olarak gösterilebilir.

- Bununla birlikte şunu da not etmek gerekir ki bizim beklentimiz halen TCMB'nin hedefi olan yüzde 6.5'in altında oluşuyor.

- Bu gelişmeler ışığında diğer merkez bankalarının faiz artırımına başlamasının TCMB açısından bir işaret olacağını düşünüyoruz.

- Bu senaryo altında TCMB'nin faiz oranlarını yılın ikinci yarısında 150 baz puan artıracağını öngörüyoruz.

Bu konularda ilginizi çekebilir