JP Morgan: MB, zorunlu karşılık oranlarını artırabilir

Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendiren JP Morgan, TCMB'nin zorunlu karşılık oranlarını artırmaya hazırlandığını düşünüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - TCMB Para Politikası Kurulu'nun dün yaptığı toplantıda aldığı kararı değerlendiren JP Morgan, TCMB'nin beklendiği gibi politika faizi olan bir haftalık repo faizini yüzde 7.0'de tuttuğunu, ancak sürpriz bir şekilde gecelik borçlanma ve borç verme faizlerini 25'er baz puan indirdiğini ifade etti.

Tek sayfalık açıklamanın önceki ay yapılanın kopyası olduğunu ve TCMB'nin dezenflasyon sürecine güvenmeye devam ettiğini, politika faizini değiştirmemeye bağlılığını sürdürdüğünü ifade eden JP Morgan, bu nedenle gecelik faiz oranlarının indirilmesinin, para politikasında bir gevşeme olarak karakterize edilemeyeceği görüşünde olduklarını vurguladı.

TCMB'nin para politikasını normalleştirmeye yönelik çıkış stratejisinin ikinci aşamasında tutarlı şekilde ilerlemeye devam ettiğini belirten JP Morgan, önümüzdeki dönemde gecelik faizler ile haftalık repo faizi arasında farkın artabileceğine dikkat çekti.   

TCMB'nin yaptığı açıklamada çıkış stratejisinin diğer elementlerini de uygulama zamanının geldiğine vurgu yaptığına işaret eden JP Morgan, bunun TCMB'nin zorunlu karşılık oranlarını artırmaya hazırlandığına işaret ettiğini düşündüklerini vurguladı.

Kriz öncesinde TL için yüzde 6, döviz için yüzde 11 olan zorunlu karşılık oranları, hali hazırda TL için yüzde 5 ve döviz için yüzde 10.

Goldman Sachs: Çıkış stratejisinin ikinci aşaması başladı

Öte yandan TCMB'nin yaptığı bu teknik faiz indiriminin çıkış stratejisinin ikinci aşamasını başladığına işaret ettiğini belirten Goldman Sachs, TCMB'nin bu ikinci aşamada Interbankta kredileri canlandırmayı ve gelecekteki politika sıkılaştırmaları için zemin hazırlamayı hedeflediğini vurguladı.

Goldman Sachs, TCMB'nin bu ikinci aşamayı 2010 yılı sonuna kadar tamamlaması hedeflediğini öngörürken, TCMB'nin 2011 yılında toplam 250 baz puan artıracağı beklentisini koruduğunu, faiz artırımlarının 2011'in ikinci çeyreğinde başlayacağına inandıklarını belirtti.

TCMB'den sürpriz faiz indirimi

 

Bu konularda ilginizi çekebilir