Kabine üyeleri torpil istedi

HSYK Başkanvekili Özbek, "Herhalde daha önceki 12 Eylül'den daha iyi olacağını tahmin ediyorum" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek, referandum ile ilgili "Herhalde daha önceki 12 Eylül'den daha iyi olacağını tahmin ediyorum" dedi. Özbek, ayrıca hakim ve savcı atamaları konusunda kabineden çok sayıda ismin torpil talep ettiğini, bu isimler arasında bir genel başkan yardımcısının da olduğunu belirtti.

Adli Yıl açılışı dolayısıyla TBMM'de düzenlenen resepsiyona katılan Özbek, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Özbek, yeni adli yılın tüm yargı camiasına hayırlı olmasını dileyerek, yeni adli yılda umutlarının devam ettiğini söyledi.

Bir gazetecinin, "13 Eylülde nasıl bir Türkiye'ye uyanacağız?" sorusuna Özbek, "Herhalde daha önceki 12 Eylülden daha iyi olacağını tahmin ediyorum. İyi olacaktır, umutlarınızı kesmeyin. Hem yargı teşkilatı açısından hem de milletimiz açısından önümüzdeki bir çok sorunun aşılması gerekiyor. İnşallah daha iyi günlere gideceğiz. Beklentilerimiz ortada" yanıtını verdi.

Atamalarda torpil isteği

Özbek, hakim ve cumhuriyet atamalarına ilişkin olarak hükümet kanadından da birçok kişinin referans olduğu notların kendisine geldiğini belirterek, "Bir Sayın Beyefendi Genel Başkan Yardımcısının dört tane notu var. Bir komisyon başkanı, kıdemli bir milletvekili referans olduğu kişiyle ilgili istekte bulundu" dedi.

Özbek, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in adli yıl açılışı dolayısıyla TBMM bahçesinde verdiği resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "Başbakan Erdoğan, 'Dedelerden talimat alma dönemi bitti' dedi. Hükümetten de bu yönde talepler geldi mi?" sorusu üzerine Özbek, şöyle konuştu:

"Zaman zaman bu yönde talepler gelebiliyor. Hükümet kanadından saygı duyduğum birçok kişinin, atamalarla ilgili referans olduğu notlar var. Ben kendilerine duyduğum saygı nedeniyle bugüne kadar açıklamada bulunmadım. Bir Sayın Beyefendi Genel Başkan Yardımcısının dört tane notu var. Bir komisyon başkanı, bugünlerde adını sıkça duyduğumuz komisyon başkanı adını söylemeyeceğim, kıdemli bir milletvekili referans olduğu kişiyle ilgili istekte bulundu, arkadaşlarının atanması için geldiler. Referans oldular diye bunun gereğinin yapılması söz konusu değil."

Özbek, kendisine iletilen notların gereğini yerine getirip getirmediğinin sorulması üzerine de "Getirmedim. Getirmem de gerekmezdi. Eski Bakan Seyfi Bey vasıtasıyla gelen bir kişi vardı. O arkadaş da benim oyumla görevden uzaklaştırıldı" yanıtını verdi.

Gazetecilerin "Hükümetten size kim teklif getirdi" sorusu üzerine de Özbek, "Genel Başkan Yardımcısı, Komisyon Başkanı dedim. Daha fazla da konuşmam gerekmez" dedi.

YARSAV: Sivil darbeye karşı mücadele ediyoruz

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Emine Ülker Tarhan da her adli yıl açılışında genellikle yargının sorunlarının konuşulduğunu, çözüm önerileri üzerinde durulduğunu, ancak bu yıl Türkiye'de farklı bir iklim olduğunu söyledi.

Tarhan, şöyle konuştu:

"YARSAV, yargının kimsenin arka bahçesi olmama konusundaki mücadelesini sürdürecektir. Bu mücadeleye karşı biz saygı duyulmasını istiyoruz. Bizim verdiğimiz mücadele darbelere karşı bir mücadeledir, bir sivil darbeye karşı mücadeledir. Buna saygı duyulmasını istiyorum. Bize saygı duymayanlarla birlikte olmamayı düşünüyoruz."

Tarhan, bir soru üzerine, ortam dinlemelerinin tam bir hukuk katliamı olduğunu söyledi.

Hukuka ağır bir saldırı olduğunu öne süren Tarhan, "Karanlık ve kirli kulaklar tarafından yapılan bu ortam dinlemelerini, haince, alçakça, aslında bir hamam böceği tavrı olarak nitelendiriyorum. Hiç bir demokraside, evrensel hukukta bunun kabul edilmesi mümkün değildir. Bu hukuksuzdur, içeriğini asla tartışmıyoruz" diye konuştu.

HSYK üyesi Ali Suat Ertosun'a yaptıkları ziyaretle ilgili de Tarhan, bunun bir nezaket ziyareti olduğunu belirterek, "Rutin bir ziyaret" olarak niteledi.

Tarhan, dinlemeyle ilgili herhangi bir suç duyurusunda bulunmadıklarını sözlerine ekledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir