Kabotaj Bayramı törenlerle kutlanıyor
Taksim Cumhuriyet Anıtı'na ve Beşiktaş Barbaros Anıtı'na çelenk konuldu.
İSTANBUL - '1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 84. yıl dönümü törenlerle kutlandı.
İstanbul'daki ilk tören, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve ilgili kuruluşların Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk koyması ve saygı duruşunda bulunmasıyla başladı.
İstiklal Marşı eşliğinde göndere bayrak çekilmesinin ardından Vali Mutlu, Anıt Şeref Defteri'ni imzaladı. Beşiktaş Barbaros Anıtı'ndaki törende yine Vali Mutlu ve öteki ilgililer anıta çelenk koydu ve saygı duruşunda bulundu.
İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı.
Denizcilik Müsteşarı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli, burada yaptığı konuşmada, "denizci millet, denizci ülke" seviyesine ulaşabilmek için deniz bilinci ve kültürünü oluşturmak amacıyla gençlere yönelik etkinlikler düzenlediklerini söyledi.
Şevli, bu sayede artık denizcilik bayramının, sadece İstanbul'da değil, Burdur, Urfa, Diyarbakır gibi şehirlerde de kutlanmaya başlandığını kaydetti.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı adına konuşan Deniz Binbaşı Yalçın Kadıoğlu da 16. yüzyılda denizciliğin güven ve huzur içinde yapıldığını anlatarak, "daha sonra yabancılara verilen ayrıcalıklar sonunda Türklerin kendi denizine yabancı düştüğünü ve taşımacılığın yabancılar tarafından gerçekleştirildiğini" ifade etti.
Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan da Türk denizciliğini marka haline getiren deniz şehitlerini şükranla andıklarını vurguladı. Türk denizciliğinin son yıllarda büyük yol katettiğini anlatan Kalkavan, Barbaros Hayrettin Paşa'nın yaptıklarının bugün kendilerine ışık tuttuğunu ve bu yakılan meşalenin sonsuza dek devam edeceğini söyledi.
Ahırkapı Deniz Şehitleri Anıtı'nda tören
Öte yandan Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 84'üncü yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Fatih'teki Ahırkapı Deniz Şehitleri Anıtı'nda bir tören düzenlendi.
Tören, Ulaştırma Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Denizcilik Fakültesi Mezunları Sosyal Yardım Vakfı (DEFAV), Deniz Ticaret Odası (DTO) ve diğer kuruluşların temsilcilerinin anıta çelenk koymaları ve saygı duruşuyla başladı.Deniz Kuvvetleri Kuzey Deniz Saha Komutanlığını temsilen konuşan Deniz Binbaşı Bülent Paçalı bir konuşma yaptı. Tören, daha sonra çelenklerin denize bırakılmasıyla sona erdi. Bu arada, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne ait bir gemi de su gösterisi yaptı.
TBMM Başkanı Şahin
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla kutlama mesaj yayınladı.
Şahin'in mesajı şöyle:
"1 Temmuz 1926 günü, Türk denizlerinde 391 yıldan beri yabancılara verilmiş kapitülasyonların sona erdirildiği gündür. Bu tarihte Meclisimizde kabul edilen Kabotaj Yasası, ülkemizin denizlerdeki egemenlik haklarının geri alınmasını sağlamış, denizciliğin gelişmesinin dönüm noktası olmuştur.
Denizcilik sektörü, Kabotaj Yasasıyla birlikte güçlenerek, ülkemizin ekonomik alandaki kalkınmasına çok önemli katkılarda bulunmuş ve uluslararası platformda değerli atılımlar gerçekleştirmiştir.
Denizciliğe gereken önceliği vermek, deniz kaynaklarından en verimli şekilde yararlanabilmek, bu alandaki rekabet gücümüzün ve etkinliğimizin artırılması bakımından büyük önem taşımaktadır.
Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizin bu zengin potansiyelinin en iyi şekilde değerlendirilerek, dünya deniz taşımacılığındaki payımızın artırılması hepimizin ortak dileğidir.
84 yıl önce çıkardığı Kabotaj Yasası'yla tarihi bir adım atan Meclisimiz, o tarihten bu yana denizciliğimiz sektöründeki çalışmaları ve gelişmeleri teşvik ederek desteklemektedir.
Bu düşüncelerle, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı vesilesi ile denizcilik sektörünün gelişiminde emeği geçenlere ve tüm denizcilerimize en içten selamlarımı iletiyor, başarılarının devamını diliyorum."
Başbakan Erdoğan
Başbakan Erdoğan, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajda, Kabotaj Kanunu'nun kabulünün genç Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarındaki en önemli başarılarından biri olduğunu ifade etti.
Erdoğan, 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile Türkiye'nin, kendi kara sularında egemenlik ve bağımsızlığını ilan ettiğini belirterek, mesajında şunları kaydetti:
"Güçlenen altyapısı, modern tersaneleri ve büyüyen deniz ticaret filosuyla uluslararası rekabete açık denizcilik sektörümüzün ülke ekonomisine katkısı her geçen gün artmaktadır.
Denizciliğimizin daha da gelişmesi için, denizlerimizden sağlanan imkanların artırılması ve kaynaklarının ekonomiye kazandırılması hükümetimizin öncelikleri arasındadır.
Üç tarafı denizlerle çevrili ve iki önemli boğaza sahip ülkemizin jeopolitik açıdan büyük önem arz eden bu konumunu denizciliğimiz açısından da en iyi şekilde değerlendirmek zorundayız.
Hükümet olarak bu anlayışla denizcilik alanındaki çalışmalarımıza ve sektörün değerli temsilcilerinin gayretlerini desteklemeye devam ediyoruz.
Bu düşüncelerle, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramını kutluyor, denizcilerimize başarılar diliyor, bütün vatandaşlarımızı sevgiyle selamlıyorum."