Kaçak elektriğe 37 milyon liralık ceza

Vangölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketince sorumluluklarındaki Van, Muş, Bitlis ve Hakkari'de yapılan kontrollerde, kaçak elektrik kullandığı tespit edilen 33 bin 271 kişiden 37 milyon 551 bin 613 lira tahsil edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Van, Muş, Bitlis ve Hakkari'nin enerji ihtiyacını karşılayan Vangölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (VEDAŞ), kentlerdeki kayıp-kaçak oranını düşürmek için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.  

Türkiye'de kaçak elektriğin en fazla kullanıldığı illerden olan Van, Muş, Bitlis ve Hakkari'de, kayıp-kaçak oranını azaltmak için kontrol ekipleri oluşturan VEDAŞ, belirlenen program kapsamında tüm ev ve iş yerlerinin tesisatını tek tek kontrol ediyor. 

VEDAŞ'ın, 4 Ekim 2013'te Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler'in de katıldığı törenle özelleştirilmesinin ardından göreve başlayan ekipler, şu ana kadar 200 binin üzerinde evin tesisatını kontrol ederek, kaçak elektrik kullandığı belirlenen ev ve iş yerlerinin elektrik sayaçlarını değiştirdi. 

33 bin 271 kişiye ceza 

Kaçak elektrik kullanımı ve önlenmesi konusunda AA muhabirine açıklamada bulunan VEDAŞ Bölge Müdürü Zafer Türüt, sorumluluk alanlarında bulunan illerin en büyük sorununun kaçak elektrik kullanımındaki aşırılık olduğunu söyledi. 

Kaçak elektrik sorununu çözmek amacıyla bölgedeki yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri ve kanaat önderleriyle sürekli toplantı yaptıklarını ve fikir alışverişinde bulunduklarını belirten Türüt, bölge halkının sosyo-ekonomik gerçeklerinin de kaçak elektrikle mücadele stratejilerinde önemli rol oynadığını ifade etti. 

Türüt, bölgedeki kanaat önderleriyle yaptıkları toplantıların yanı sıra deneyimli ekiplerin de programlı şekilde sahada kaçak taraması yaptığına değinerek, şunları kaydetti: 

"Yaptığımız özverili çalışmalar neticesinde özelleşme öncesi yüzde 70'ler seviyesinde olan kayıp-kaçak oranı 2013 yılı sonunda yüzde 66, 2014 yılı sonunda ise yüzde 61 seviyesine inmiştir. Özelleşmeden sonra 200 binin üzerinde tesisat kontrol edilmiş ve 33 bin 271 kişi hakkında kaçak tutanağı tutulmuştur. Bu kişilerden toplam 37 milyon 551 bin 613 lira tahsil edilmiştir. Şirketimiz, sahada görevini yapan personellerinin darp edilmesine, araçlarının tahrip edilmesine ve her türlü mukavemete rağmen kaçak elektrik kullanımının önlenmesi konusundaki mücadelesini sürdürecektir. Mücadelemizde en büyük gücü, kaçak elektrik kullanmayan dürüst vatandaşlarımızdan almaktayız. Ancak bölgenin yıllardır süregelmiş ve kemikleşen kaçak elektrik kullanım alışkanlığının bir anda ve sadece şirketimizin gayretiyle sonlanacağını düşünmek hayalcilik olur. Bu nedenle, özellikle yerel yönetimler ve toplum liderlerinden mücadelemize destek olmalarını beklemekteyiz." 

Ağaç dalları en büyük arıza nedeni 

Enerji nakil hatlarından başlayarak hatlarda bakım ve onarım çalışmaları yapılması, sehim alma, izolatör değişimi, arızaların sık yaşandığı bölgelerde yeni kabin ve trafoların inşası gibi hizmetlerin de aksatılmadan devam ettiğine dikkati çeken Türüt, en önemli arıza nedenlerinden birinin ağaç dallarının elektrik tellerine teması olduğunu dile getirdi. 

Türüt, bu tür sıkıntıların yaşandığı yerlerde ağaç kesimlerinin de yapıldığını bildirerek, yürüttükleri bu çalışmalar sayesinde geçmiş yıllara oranla arızalarda önemli azalma olduğunu vurguladı. 

Elektrik dağıtım şirketlerinin yapması gereken yatırımların Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlendiğini, şirketlerinin de yatırım planlamalarını EPDK'nın programına uygun şekilde gerçekleştirdiğini anlatan Türüt, kaçak elektrik kullanımındaki insaf boyutlarını aşan israf alışkanlığının şebekelerde aşırı yüklenmelere yol açtığını, bu durumun da şebekelerin yenilenmesi ihtiyacını doğurduğunu belirtti. 

Elektrik kabloları yer altına alınıyor 

Türüt, 2015 yılı yatırım programı kapsamında, Van merkezde kabloların yer altına alınması projesinin uygulanacağının altını çizerek, şöyle devam etti: 

"Böylelikle Van merkez büyükşehir görünümüne kavuşacaktır. Ayrıca gerilim dönüşümüyle yeni yapılacak güç artırım trafo tesislerinin hayata geçirilmesi planlanmaktadır. Halkımızın arızalardan en az şekilde etkilenmesini sağlayacak olan dağıtım merkezlerinin yeni fiderlerle beslenmesi çalışmalarımız da planlarımız dahilinde hayata geçecektir. Tüm bu yapılanlar yüksek maliyetli yatırımlardır. Ancak yüzde 61 kaçak oranının olduğu ve tahakkuk-tahsilat ortalamalarının diğer dağıtım şirketlerinin çok altında olduğu VEDAŞ bölgesinde hizmet vermenin zorluğunu vatandaşlarımızın takdirine bırakıyorum." 

Bu konularda ilginizi çekebilir