Kaddafi'nin ölüm nedeni kesinleşti

Kaddafi'nin ölüm raporunu yazan doktor, ağır kafa yaralanmasının yol açtığı beyin kanamasının sonucu nefes almasının durduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Libya'nın eski lideri Muammer Kaddafi'nin ölümüne nefes alma merkezinin felç olmasının neden olduğu bildirildi.

Kaddafi'nin ölüm raporunu hazırlayan doktor Ebu Bekir Trayna, Alman Spiegel dergisine yaptığı açıklamada, ağır kafa yaralanmasının beyin kanamasına neden olduğunu, beyindeki nefes almayı kontrol eden merkezin baskılanması sonucu da Kaddafi'nin nefes almasının durduğunu belirtti.

Ağır kafa yaralanmasına bir merminin mi yoksa şarapnelin mi sebep olduğunu bilmediklerini ifade eden Trayna, yara girişinin oldukça küçük olduğunu, mermi veya şarapnel parçasının ise bulunamadığını kaydetti. Kaddafi'nin cesedini beklediğinden çok daha iyi bir durumda bulduğunu anlatan Trayna, ne kaburga kırıklarına ne de yoğun morluklara rastladığını belirtti.

NATO Libya'dan çıkıyor

NATO'nun Libya operasyonu bugün resmi olarak sona eriyor. İlk hava saldırılarından yaklaşık 7 ay sonra BM'nin ilgili kararının süresi bugün Libya saatiyle 23.59'da dolacak. ABD, Fransa ve İngiltere silahlı kuvvetleri Mart ayı ortasında Libya'nın eski lideri Muammer Kaddafi'nin mevzilerini bombalamaya başlamış, Mart sonunda NATO, operasyonun komutasını üstlenmişti.

Kaddafi'nin devrilmesinde kilit rol oynayan hava saldırılarını düzenleyen İttifak, 26 bin 300'ün üzerinde sorti yapmış, yaklaşık 6 bin hedefi bombalamıştı. Kaddafi 20 Ekim'de öldürülmüştü.

Cibril istifa etti

Öte yandan Libya Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) Yürütme Kurulu Başkanı Mahmud Cibril istifa etti.

Trablus'taki İslam Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Cibril, istifa edeceğini daha önce açıkladığını hatırlatarak, 19 Şubat'ta UGK Başkanı Mustafa Abdülcelil ve bazı arkadaşlarıyla bir araya gelerek kurdukları Konsey'den kendi isteğiyle istifa ettiğini bildirdi.

Konsey'in önümüzdeki süreçte yapısının kadınları, gençleri ve Libya'nın özgürleşmesi için savaşan askerleri içerecek şekilde genişlemesi gerektiğini ifade eden Cibril, bu yapının üç ay içinde Anayasa'yı oluşturmasını ve 8 ay içinde de ülkede seçimlerin yapılmasının önerisinin getirildiğini belirtti.

Kendisinin istifasıyla politik bir boşluk doğmayacağını söyleyen Cibril, yeni bir parti kurmayacağını, sivil toplum örgütleriyle birlikte çalışacağını kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir