Kadıköy-Kartal metrosu açılıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
İSTANBUL - Kadıköy-Kartal arası ulaşım süresini 32 dakikaya indirecek metro açıldı. 
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kartal-Kadıköy metro hattının açılışında yaptığı konuşmada, bu hattın hem İstanbul'a hem Türkiye'ye, ekonomik anlamda büyük katkıları olacağını belirtti.
 
Öncelikle bu hatla zaman noktasında büyük tasarruf sağlanacağını kaydeden Erdoğan, şunları söyledi:
 
"Kişi başına yıllık 15 güne tekabül eden bir zaman tasarrufunu bu hat sayesinde sağlamış olacağız. Akaryakıttan, bakım giderlerinden, yol bakım ve onarım giderlerinden büyük tasarruf sağlayacağız. Yaptığımız hesaplamalara göre, bu hatla birlikte, Türkiye'ye, İstanbul'a, İstanbullu kardeşlerimize, yıllık 1 milyar 153 milyonluk bir tasarrufu kazandırmış olacağız. Eğer bu metro hat yapılmasaydı, Kadıköy-Kartal arasında her yıl 32 otobüs ve 67 minibüsün devreye alınması gerekiyordu. Biz şimdi, tam tersine, ilk yılda 572 otobüsün, 1.227 minibüsün trafikten çekilmesini bekliyoruz ki bu da trafikte çok büyük rahatlamaya yol açacak."
 
Başbakan Erdoğan, Anadolu yakasının bu ilk metro hattının temelinin 29 Ocak 2005'te atıldığını anımsatarak, "Yaklaşık 7 yılda, 3,1 milyar liralık bir finansmanla, inşallah 22 kilometre uzunluğunda, yerin yaklaşık 40 metre altında bu hattı tamamlıyoruz. Şimdi bu hatta 2.5 dakikada bir araç hareket etmesiyle farklı bir zenginlik geliyor. Bu süre zamanla daha da kısalacak, 1.5 dakikada, yani 90 saniyede bir, Kadıköy'den Kartal'a, Kartal'dan Kadıköy'e araç hareket edecek. Günde 1 milyon 266 bin kişinin bu hattı kullanacağını tespit etmiş bulunuyoruz" diye konuştu.
 
Bu hattı, Kartal'dan sonra Yakacık, Pendik, Kaynarca'ya kadar uzatacaklarını, bu hattın da yüzde 85'inin tamamlandığını belirten Erdoğan, toplam maliyetin 3,1 milyar lira olacağını söyledi.
 
Erdoğan, bu hat üzerinde Ünalan istasyonundan metrobüs hattına ulaşmanın, buradan da Avrupa yakasına geçmenin mümkün olacağını anlatarak, Marmaray tamamlandığında, yine bu hat üzerinde Ayrılıkçeşmesi istasyonundan Marmaray'a transferin mümkün hale geleceğini, Kadıköy'den Kartal'ın, bu hatla birlikte 29 dakikada katedilebileceğini belirtti.
 
Teknolojik altyapı devrim niteliğinde
Kartal'dan Üsküdar'ın 35, Yenikapı'nın 47, Taksim'in 55, Otogar'ın 66 ve Hacıosman'ın 79 dakikada ulaşılabilir güzergahlar haline geleceğini söyleyen Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Anadolu yakasındaki bu ilk metro hattımızın teknolojik altyapısı aslında bir devrim niteliğinde. Kadıköy-Kartal metro hattındaki trenlerde makinist, yani sürücü bulunmayacak. Kumanda merkezindeki operatör, mouse hareketleriyle bu trenleri yönlendirecek.
 
AK Parti iktidarı, ilklerin iktidarıdır ve en ileri teknoloji neyse bu ülkeye o geliyor, o gelecek. Kasaba mantığıyla iş yürütenlerin bugüne kadar attığı adımlardır bu ülkeyi geride bırakan. AK Parti iktidarı, şehirleşmenin, şehirciliğin yani medine, yani medeni olmanın ifadesidir."
Başbakan Erdoğan, Kadıköy-Kartal metro hattında güvenlik sistemlerinin uluslararası standartlarda ve en üst düzeyde kurulduğunu, test edildiğini vurgulayarak, "Kartal-Kadıköy metro hattı, uyarı sistemleri, bilgi ekranları, anons sistemleri, acil durum sistemleri ile dünyanın en ileri hatlarından biri olarak inşa edildi" dedi.
 
Bu metro hattını inşa ederken engellileri de unutmadıklarını anlatan Başbakan Erdoğan, "Görme engellilerin, diğer fiziki engeli olan kardeşlerimizin metroyu çok kolay şekilde kullanabilmeleri için her türlü önlem alındı" diye konuştu.
 
Kadıköy-Kartal 32 dakika
Anadolu yakasının ilk metrosu olan Kadıköy-Kartal metrosunun hizmete açılmasıyla, bu hat arasındaki ulaşım süresi 32 dakikaya düşecek. 22 kilometrelik Kadıköy-Kartal metrosu 16 istasyondan oluşuyor.
 
Günlük yolcu kapasitesi 700 bin olan 48,572 kilometre ray uzunluğuna sahip hattın maliyeti 1,6 milyar dolar. Hattın Kaynarca'ya kadar uzatılması ile hat uzunluğu 24,5 kilometreye ulaşacak, maliyet 1,9 milyar dolar olacak.
 
Şehir içinde açılan dünyanın en hızlı tünel çalışmasıyla metro hattında günde 150 metreyi bulan rekor tünel kazıları yapıldı. Anadolu yakasının ilk metro hattı için 144 vagon alındı. Hatta kullanılacak tüm araçlar, sürücüsüz kullanım özeliğine sahip. Bu sayede geceleri parklanma, tamir-bakım atölyesine intikal gibi operasyonlar, kontrol merkezindeki bir operatör vasıtasıyla ve sürücüsüz olarak yapılabilecek. Bu durum, hem işletme ekonomisine hem de hareket kabiliyetine fayda sağlayacak.
Kadıköy-Kartal metro hattında kullanılacak vagonlar arasında birbirine geçiş imkanı sağlayan ara geçiş yolları da bulunuyor. Ayrıca yolcuların 4 vagondan oluşan bir tren içerisinde homojen dağılımı da mümkün olacak.
 
Isıtma, soğutma ve havalandırma gibi özelliklere de sahip olan vagonlar, araç içi ve dışı, kapalı devre kamera sistemiyle izlenecek. Vagonlardaki Dinamik Yol Haritası ile yolculara, aracın hangi istasyona doğru gittiği, hangi istasyonları geride bıraktığı ve diğer ulaşım sistemlerine aktarma noktaları hakkında bilgi verilecek.
Her araçta yolcuları bilgilendirmek ve reklam amaçlı kullanılmak üzere 8 adet yolcu bilgilendirme ekranı (LCD ekran) bulunacak. Metro hattında kullanılacak vagonlarda, yolcu ile makinist arasında aktif iletişimi sağlayacak sistem de bulunuyor. Konforlu bir yolculuk için, titreşim ve ses izolasyonu ile yangın izolatörleri de vagonların diğer özellikleri arasında yer alıyor.
 
 
 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir