Kadın istihdamı artırılacak

Hükümet, kadın istihdamının artırılması ve çocuk teşvikine yönelik düzenleme üzerinde çalışıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, kadın istihdamının artırılması ve çocuk teşvikine yönelik düzenleme üzerinde her yönüyle çalışıldığını ve çok güçlü bir paket hazırlandığını söyledi. Yeni düzenlemede esnek çalışma modelinin mutlaka yer alacağını aktaran Şahin, yalnızca çalışan kadınların değil herkesi güçlendirecek modeller üretileceğini belirtti. Konu farklı kesimleri ilgilendirdiği için kapsamlı ve çok taraflı bir çalışma yapıldığını ifade eden Şahin, aşama aşama ele alınan ayrıntıların Başbakan Erdoğan'a sunulacağını dile getirdi.

Bakanlar Kurulu'na geliyor

Şahin, "Bu işin mali boyutu, kalkınma boyutu var, çalışma boyutu var. Her yönüyle çalışıldı. Çok güçlü bir paket hazırlandı. Önümüzdeki Bakanlar Kurulu'nda, eğer zamanı ayarlayabilirsek, Başbakanımızın dönüşünde, gelinen noktayı ona anlatacağız. Onun vereceği karardan sonra da kamuoyuyla paylaşılacak. O yüzden çok az kaldı, biraz zaman istiyoruz. İyi bir paket olacak inşallah" diye konuştu.

Esnek model düşünülüyor

Avrupa'da yüzde 60-70 olan kadın istihdam oranının yüzde 40'lık kısmının esnek model kapsamında olduğuna işaret eden Şahin, Türkiye'de tam zamanlı çalışmada yüzde 30'luk kadın istihdamının yakalandığının altını çizdi. Türkiye'deki çalışma hayatının keskin sınırları olduğunu, bu sistemin içerisinde esnek çalışma modelinin mutlaka yer alması gerektiğine dikkati çeken Şahin, "Çalışma hayatımız, çok katı ve çok keskin. Yeniden dönüşü sağlamak çok zor. O yüzden geri dönüşleri sağlayacak esnekliği koymamız lazım, rahatlatmamız lazım piyasayı" ifadesini kullandı.
Bu süreçte geçici istihdam bürolarının önemine de dikkati çeken Şahin, kadının çocuğunu doğurduktan sonra işe başlayana kadar geçecek süreçte boşlukları dolduracak bir sisteme ihtiyaç duyulduğunu, bu eksikliğin de geçici istihdamla çözüleceğini belirtti. Avrupa'da bu şekilde çalışanların oranının yüzde 2 olduğunu aktaran Şahin, özellikle gençlerin bunu deneyim kazanmak için fırsat gördüklerini anlattı.