Kadını oyunun dışında tutarak kalkınamazsınız

TÜSİAD Başkanı Boyner'e göre güçlü bir ülke haline gelmenin yolu kadınların iş hayatındaki konum ve sayılarını güçlendirmekten geçiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, "Nüfusumuzun yarısını oyunun dışında tutarak güçlü, kalkınmış bir ülke haline gelmenin mümkün olmadığı anlamalı ve kadınların iş hayatındaki başarı hikayelerinin sayısını artırmak ve konumlarını güçlendirmek için strateji geliştirmeliyiz" dedi.

Boyner, 4. BM En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı kapsamında düzenlenen "Kadınların Küresel Değer Zincirinde Yer Alması için İş Dünyası ve Kalkınma Örnekleri" başlıklı oturumda yaptığı konuşmada, kadınların ekonomik yaşama katılımının ekonomik kalkınmanın destekleyici değil, yaşamsal bir unsuru olduğunu söyledi.

Kadınların istihdam oranının artışı ile yoksulluğun azaltılması, yüksek ekonomik büyüme ve daha iyi yönetişim arasındaki yakın ilişkiye dikkat çeken Boyner, "Bireyleri eşit katma değerli paydaşlar haline getirecek fırsatlar yaratmamız gerekiyor. Bu nedenle kadının toplum ve ekonomideki rolünün güçlendirilmesine öncelik verilmeli" diye konuştu.

Boyner, siyaset, özel sektör ve sivil toplumun önde gelenlerinin kadının ekonomik ve sosyal gelişimine öncelik vermesi ile bu alandaki farkındalığın artacağını belirtti.

Cinsiyetler arası eşitsizlik hala sorun

Boyner, yüksek düzeylerde kadın temsilinde dikkate değer örneklere rağmen Türkiye'de cinsiyet eşitliğinin temel bir zorluk olarak durduğunu belirterek, "İşgücüne katılımda, istihdamda ve eğitime erişimde kadınların oranı, AB ve OECD ülkeleri arasında hala en düşük seviyede. Yelpazenin diğer tarafında ise kadınların avukatlık, profesörlük, doktorluk gibi belli mesleklere katılımı oldukça yüksek olduğu görülüyor. Türkiye'de ulusal ve çok uluslu şirketlerin yönetim kademesindeki kadın sayısı dikkate değer" diye konuştu.

Hükümetler ve kamu kuruluşları ile özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının kadının ekonomik hayata entegrasyonu konusunu yeniden gözden geçirmeleri gerektiğini belirten Boyner, kadının istihdama katılımını artırmak için kapsamlı bir stratejiye ihtiyaç olduğuna işaret etti.

Ümit Boyner, "Nüfusumuzun yarısını oyunun dışında tutarak güçlü, kalkınmış bir ülke haline gelmenin mümkün olmadığı anlamalı ve kadınların iş hayatındaki başarı hikayelerinin sayısını artırmak ve konumlarını güçlendirmek için strateji geliştirmeliyiz" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir