Kahramanmaraşlı sanayiciler 20 bin yeni istihdam yaratacak

Tekstil, madeni mutfak eşyasının ardından gıda sektöründe de öne çıkmaya başlayan Maraş, Türkoğlu'nda kurulacak 2'inci OSB ile 20 bin yeni istihdam yaratacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ALİ ESKALEN

KAHRAMANMARAŞ - Sanayileşme yolunda 1983 yılından itibaren adımlar atmaya başlayan Kahramanmaraş son 5 yılda 1.5 milyar dolarlık yatırımı tamamladı.

Akdeniz'in en doğusunda yer alan Kahramanmaraş, tekstil yatırımları ile dikkati çekiyor. Tekstilde tam entegrasyonu sağlayan kentte iplikten kumaşa boyadan konfeksiyona yüzlerce fabrika üretim gerçekleştiriyor. Türkiye'de üretilen madeni mutfak eşyasının yüzde 70'ni karşılayan kent gıda sektöründe de ön plana çıkmaya başladı. Yöreye özgü Kahramanmaraş dondurmasını gerek yurt içinde gerekse yurt dışında pazarlayan şehirde son yıllarda artan yatırım faaliyetlerine bir yenisi eklendi.

Geçtiğimiz günlerde yapımına karar verilen ve en az 20 bin kişiye istihdam sağlanması hedeflenen Türkoğlu Organize Sanayi Bölgesi'ne yatırım yapmak isteyen firmalar talep patlaması yarattı. Bin 260 dönüm arazi üzerine kurulması planlanan yeni OSB'ye tam 2.5 katı talep oldu. Talepleri değerlendirmeye başlayan organize sanayi bölgesi müteşebbis heyeti daha fazla istihdam sağlayacak firmalara öncelik verecek. Türkoğlu'na Ulaştırma Bakanlığı tarafından lojistik köy de kurulacağı, konfeksiyon serbest bölge projesinin de gündemde olduğu ifade edildi.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Mehmet Balduk, kentte yeniden yatırım hamlesinin başladığını, başta tekstil olmak üzere gıda ve mutfak eşyası sektöründe yatırım trendinin yükselerek devam ettiğini kaydetti. 2005 yılında uygulamaya konulan teşvik yasası ile ahramanmaraş'ta 1.5 milyar dolarlık yatırımın tamamlandığını kaydeden Balduk, "Bunun yanında halen 1 milyar dolarlık yatırım ise devam ediyor. 2008 yılında baş gösteren küresel krizle birlikte yatırım eğilimi biraz yavaşlasa da Kahramanmaraşlı işadamları yatırım konusundaki çalışmalarına yeniden başladılar. Bu bizleri gerçekten mutlu ediyor. Son 5 yılda tekstile 660 milyon dolar, inşaat ve çimentoya 500 milyon dolar, enerjiye 80 milyon dolar metal sanayiye ise 30 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirildi"diye konuştu.

Kahramanmaraş'ta 2'inci OSB yatırımının Türkoğlu ilçesinde hayata geçirileceğini vurgulayan Balduk, "Tabiri caizse işadamlarımız burada yatırım yapabilmek için birbirleriyle yarışıyor. Bin 260 dönümlük OSB alanı için tam 2.5 katı yatırım talebi var. Bu müthiş talep farklı sektörlerden geliyor. Arkadaşlarımız şu anda çalışmalarını sürdürüyorlar. Daha fazla istihdam yaratacak olanlar seçilecek. Türkoğlu OSB'de gerçekleştirilecek yatırımlarla 20 bin istihdam sağlanması hedefleniyor. Şu anda ciddi bir teşvik olmamasına rağmen gerçekten yatırım hamlesi başlatıldı. İlimiz 20 yıldır yakaladığı büyüme trendini hala koruyor. Gerçekten Kahramanmaraş sanayi şehri oldu. Şu anda global krizden etkilenmeyen tek şehir Kahramanmaraş. Türkiye'nin ihracatı 2009'da düşerken Kahramanmaraş'ın ihracatı yüzde 11.5 arttı. Haziran ayında ise ihracatımız yüzde 23.5 arttı. Yıl sonu itibariyle toplam ihracatımızı 700 milyon dolara çıkartmayı hedefliyoruz."

İlçede lojistik köy de kurulacak

Ulaştırma Bakanlığı'nın Türkoğlu'na lojistik köy yapmak için harekete geçtiğini anımsatan Balduk, bu projenin Kahramanmaraş ekonomisine büyük katkı sağlayacağını söyledi.  Balduk şunları kaydetti: "Lojistik köyle birlikte burada antrepo olacak. İhracat ve ithalat için gümrük olacak. Son dönemde biliyorsunuz çimento ihracatı yapılıyor. Ayrıca Mersin limanı aracılığı ile pamuk, krom geliyor. Bunların hepsi lojistik köyden gemiye ulaşacak. İşadamlarımız için kolaylık olacak maliyet ucuzlayacak. Şimdi biz İspanya'ya mal satıyoruz Euro bazında 7 Cent nakliye bedeli ödüyoruz. Bunun 3 Centi'ni Mersin-İspanya, 4 Centi'ni Kahramanmaraş-Mersin arasına ödüyoruz. Artık dışarıda gelen hammaddelerin maliyeti, sattığımız malların lojistik ücreti ucuzlayacak. Bu da rekabetçilik açısından fayda sağlayacak. O bölge çok canlanacak. Kahramanmaraş zaten büyükşehir olma yolunda ilerliyor Türkoğlu da Kahramanmaraş'a dahil olacak. Yakın vadade bu bölge dolacaktır."

Konfeksiyon serbest bölgesi için adım atıldı

KMTSO Başkanı Mehmet Balduk, Türkoğlu'na konfeksiyon serbest bölgesi kurulması için çalışma başlatıldığını ancak bunun şimdilik düşünce aşamasında olduğunu belirterek, "Şu anda çalışmalar devam ediyor ve  hazine arazisi arıyoruz. Serbest bölgenin en az bin 500 dönüm olması gerekiyor. Özel serbest bölge kurulacak. Şirket kurulacak. Bunun için gerçekten ciddi yatırımcıların ortaya çıkması gerekiyor. Kısa vaddede olacak birşey değil ama gerçekleşirse ilimize çok faydalı olacak. Çok büyük istihdam kapısı. En az maliyetle en fazla insan çalıştırıyorsunuz. Eğer bunu başarabilirsek yatırımcılarımız SSK, muhtasar ve KDV gibi vergi vergilerle uğraşmayacak. Gerçekten bu işi yapabilirsek uzun vadede 50 bin kişiye de iş kapısı açılmış olur" diye konuştu.

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir