Kahve fiyatları köpürdü

Brezilya'dan ithal edilerek işlenen çiğ kahve fiyatlarının artması sonucu, kahvenin kilosu 12 liradan 15 liraya çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ  - Brezilya'daki fiyat artışları sonrası yurtiçinde de çekilmiş kuru kahve fiyatları artmaya başladı. Kahvenin kilosu 12 liradan 15 liraya çıktı.

Kahve üretimi ve ihracatı yapan İlhan Billur, Brezilya'dan ithal edilerek işlenen çiğ kahve fiyatlarının artması sonucu, çekilmiş kurukahve fiyatlarının artmaya başladığını belirterek, şunları söyledi:

"Brezilya Kahve Üreticileri Birliği, her yıl eylül ayındaki hasat öncesi çeşitli dedikoduları yayarak fiyatları yükseltiyor. Geçen yıl ürünlerin büyük bölümünün Nescafe firmasına satıldığı dedikodusunu yayıp fiyatları yükselttiler. Bu yıl da ürünlerin tamamını ABD tarafından satın alındığını söyleyip fiyatların yükselmesini sağladılar. Çiğ kahvenin tonu 3200 dolardan 3900 dolara çıktı. Kahvenin tonunun 4 bin dolara kadar çıkması hatta 4 bin dolar sınırını aşması beklenebilir."

İlhan Billur, çekirdek çiğ kahve fiyatlarındaki artışın, çekilmiş kurukahve fiyatlarına da yansıdığını belirterek, "Kahvenin kilosu 12 liradan 15 liraya çıktı. Bazı firmalar kahvenin kilosunu 20 ile 22 liraya kadar yükseltti. Bu fiyatlar önümüzdeki günlerde daha da artabilir. Granül kahve ve filitre kahve fiyatları da değişik oranlarda arttı" diye konuştu.

Türkiye'de en çok Rio-2 ve Rio-3 türü tercih ediliyor

Türkiye'de tüketilen kahveler, Yemen değil Brezilya'dan ithal edilen çekirdek kahvenin kavrulup değirmenlerde çekilmesiyle elde ediliyor. Türkiye'de en çok Rio-2 ve Rio-3 türü kahve tercih ediliyor.

Dünyada kahve üretiminde Brezilya yılık 17 milyon ton ile ilk sırada yer alırken, Vietnam'da yılda 15 milyon 580 bin ton, Kolombia'da ise yılda 9 milyon 400 bin ton kahve üretimi yapılıyor.

Kahve çeşitleri

Türk Kahvesi: Telvesiyle servis yapılan tek kahve çeşidi.

Mırra: Şanlıurfa'ya özgü, birkaç kez demlenerek hazırlanan acı kahve.

Espresso: Makineyle hazırlanan, koyu kavrulmuş, İtalya'ya özgü bir kahve türüdür.

Cappuccino: Espresso ve su buharıyla köpük haline getirilmiş süt eklenen kahve çeşidi.

Americano: Espresso'nun sıcak su eklenerek yumuşatılmış hali.

Cafe au lait: Fransızların sütlü filtre kahvesi.

Ethiopian Yirgacheff: Şarabımsı buruk tadı olan Etiyopya kahvesi.

Latte: Espresso'ya az köpürtülmüş sütün eklendiği kahve.

Macchiato: Espresso'ya süt köpüğü eklenerek hazırlanan kahve.

Mocha: Latte'ye çikolata tozu veya şeker eklenmesiyle yapılan kahve.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir