Kale Grubu F-35'lerin motorlarını üretecek

Pratt & Whitney şirketi ile ortaklık kuran Kale Grubu, F-35 savaş uçaklarının motorlarını İzmir'de üretecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Savunma ve havacılık sektörüne 23 yıl önce giren Kale Grubu, Pratt & Whitney Uçak Motorları Sanayi AŞ ile ortaklık kurarak F-135 uçak motor parçalarının imalatını yapacak.

Yüzde 51 Kale, yüzde 49'u Pratt & Whitney ortaklığında kurulan şirket 2012 yılında seri imalata başlayacak. Yeni işbirliği ile ilgili olarak yapılan basın toplantısında konuşan Milli Savunma Bakanı Vecdi

Gönül, artık Türk şirketlerinin havacılık alanında sadece yabancı firmalarla üretim yapmakla kalmayıp dünyanın önde gelen şirketleri ile uzun vadeli stratejik işbirlikleri yaparak Türkiye sınırlarını aşıp birer kürsel oyuncu haline geldiğini söyledi. Gönül, "Kale'de tanık olunan bu tabloda devletimizin desteği ile havacılık sanayinde iş yapan firmalarımızın geldiği noktayı gösteriyor" dedi.

Savunma Sanayi Müstaşarı Murad Bayar ise, yapılan bu törenle Türkiye'nin JSF projesinin meyvelerini toplamaya başldaığını vurguladı.

Kale Havacılık ve Pratt&Whitney firmaları arasında imzalanan işbirliği ile 60 milyon dolarlık motor parçasının tek kaynak ile üretileceğini kaydeden Bayar, "Ayrıca iki firma arasında cironun 300 milyon dolara seviyesine çıkarma niyeti bulunmakta. Bu çerçevede sadece JSF programı için program boyunca hedeflenen iş hacminin 1 milyar doları aşması hedeflenmekte" diye konuştu.

60 milyon dolarlık yatırım

Kale Grubu Teknik ve Kimya Grubu Başkanı Osman Okyay öncelikle kasım ayında 60 milyon dolarlık yatırımla İzmir Esbaş Serbest Bölgede fabrika kurmayı planladıklarını, yatırım tutarını kısa sürede 200 milyon dolara çıkarmayı hedefleriklerini söyledi. Okyay, "Fabrikanın 2011 Aralık ayında açılması, 2012 Ocak ayında ise seri imalata başlamasısnı öngörüyoruz.

12 bin metrekaresi kapalı, toplamda 40 bin metrekarelik bir alanda kurulacak olan fabrikada, 5 yıl içinde 700 kişilik bir istihdam sağlaması planlanıyoruz" dedi. Ortaklıkla Kale Grubu'nun dünya havacılık sektörüne yeni bir adım attığını kaydeden Okyay, "Bu önemli projede Kale Pratt&Whitney Uçak Motorları Sanayi AŞ'nin üreteceği tüm F-135 motor parçalarında tek kaynak olacaktır" dedi. Okyay, 5 bin parçadan oluşan F135'in 300 parçasını üreteceklerini kaydetti.

Kale Grubu Kurucusu İbrahim Bodur ise inanç ve güvene dayalı bir ortaklık tesis ettiklerini belirterek, "Buraya gelmekten hiç pişman olmayacaklar" dedi. Bodur, "ABD'li firma kilit önemde 5-6 kişiyi bize verecek. Bu Türkiye'nin üretim teknolojisi açısından da fevkalade olacak" şeklinde konuştu.

Pratt&Whitney Başkan Yardımcısı David Galuska, Amerika merkezli şirketlerinin bünyesinde 7 firmanın yer aldığını kaydederek, "Birleşik teknolojilerde faaliyetlerimizi genişleteceğiz" dedi. Türk teknik ile uçak motor merkezi kurmaktan da mutluluk duyduklarını anlatan Galuska, "Ürettiğimiz askeri uçak motorları 29 ülkenin silahlı kuvvetleri tarafından kullanılıyor. Bizi güvenilir olarak tanımlıyorlar. Taarruz uçağı kısa kalkış dikey inişlerde tek motoruyla testlerden başarıyla geçmiş bir motor grubudur" dedi. F135 teslimatında ilk etapta ayda 2, 2011 yılında ayda 3 motor üreteceklerini anlatan Galuska, önümüzdeki 3 yılda imalatta büyük başarılara imza atmayı öngördüklerini ifade ederek, "Bu ortaklıkla yeni bir dönemin başlangıcını müjdeleyeceğiz. Dünya çapındaki ortaklıklarla bu itibarı koruyacağız" diye konuştu.

"Devlerle çalışarak büyüyoruz"

1987 yılında Stinger projesi ile savunma ve havacılık sektörüne giriş yaptıklarını anlatan Osman Okyay, "Çokuluslu şirketlerle çeşitli projelerde çalıştık. 2005 yılında dünyanın en önemli havacılık projesi olarak gösterilen JSF projesinde yer almaya hak kazandık. Bugün 200'ün üzerinde kritik gövde ve kanat parçası üretimini üstlenerek bu projede kilit bir oyuncu konumuna geldik" dedi. Sivil ticari havacılık alanında ise Boeing 737-747-777 ve yeni nesil uçağı 787'nin gövde parçalarını ve Airbus 319-320-321 uçaklarının yakıt tank parçalarını üretmeye başladıkdlarını kaydeden Okyay, havacılık sektörünün devleriyle çalışarak daha da büyüdüklerini söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir