Kale Kalıp hisseleri TSKGV’ye geçti, Roketsan’da sermaye yapısı değişti

Roketsan’da hisse yapısı ve yönetim kurulu başkanı değişti. Yönetim Kurulu Başkanlığına da Emekli Korgeneral Mehmet Emin Alpman getirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA

ANKARA - Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı’na (TSKGV) ait Roketsan’da hisse yapısı ve yönetim kurulu başkanı değişti. Kale Kalıp’ın hisselerinin tamamı TSKGV’ye devredilirken vakıf, 7 kişilik yönetim kurulunun 4 üyesini doğrudan atayacak çoğunluğa ulaştı. Roketsan’ın yeni Yönetim Kurulu Başkanı da Emekli Korgeneral Mehmet Emin Alpman oldu. 

Son dönemde geliştirilen yeni füze gruplarının üretimine başlayan Roketsan’da hisse yapısı ve yönetimde değişiklikler oldu. Yapılan genel kurul sonrası, yönetim kurulu; TSKGV’yi temsilen, Korgeneral (E) Mehmet Emin Alpman (Başkan), Tümgeneral (E) Ergüder Toptaş (Başkanvekili), Yönetim Kurulu Üyesi Tuğgeneral (E) Asım Bülent Aker ve TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak, Aselsan’ı temsilen Metin Yerebakan, MKE’yi temsilen Mehmet Sait Demirci ve Kutlutaş’ı temsilen Ekin Özker’den oluştu. TSKGV ve Aselsan temsilcileri bir yıl için atandı. Eyüp Kaptan, Zafer Çamlıca, Fuat Akçayöz ve Osman Okyay yönetim kurulundan ayrıldı. 
14.6 milyon TL’lik hisseyi aldı yönetimde çoğunluğu sağladı 

Roketsan’ın kuruluşundan bu yana ortaklar arasında bulunan ve başta yeni nesil Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) F-35’in motorlarının bazı parçalarının üretimi olmak üzere ciddi yatırımları bulunan Kale Grubu şirketlerinden Kale Kalıp’ın 14.6 milyon TL nominal değerdeki hisselerinin TSKGV tarafından devralındığı ve 17 Mart itibariyle pay defterine işlendiği kaydedildi. 

Diğer yandan Roketsan’ın Türkiye Muhasebe Standartlarına göre 2014’te 233.9 milyon TL dağıtılabilir kâr elde ettiği açıklandı. Ancak, yönetimin bu kârı dağıtmaya yönelik önerisi, genel kurulda reddedildi. TSKGV tarafından verilen önergeyle, kârın tamamı olağanüstü yedek olarak ayrıldı. Genel Kurul’da TSKGV temsilcisi, genel giderler, kambiyo riskleri ve yürütülen geliştirme projelerine yönelik olası olumsuz gelişmeler için önlem alınmasını önerdi ve şirketin daha fazla dış satışa yönelmesi gerektiğini vurguladı. 

Yeni sermaye yapısı sonrası TSKGV, Roketsan’ın yönetim kurulunun çoğunluğunu doğrudan atama imkanına kavuştu. Yedi kişilik yönetim kurulunun 4’ü vakıf tarafından atanabilecek.

Cirit ve Mızrak büyük ilgi görüyor

Roketsan, son dönemde geliştirme projelerine katılsa da daha çok üretici tarafta kalmıştı. Roketsan ana yüklenici olarak Cirit (havadan karaya kısa menzilli anti personel ve taşıt roketi) ve Mızrak (uzun ve orta menzilli tanksavar) projelerinde ana yüklenici olarak görev almıştı. Şirket son dönem prestijli geliştirme projelerinde TÜBİTAKSAGE ve Aselsan ile SOM-Seyir füzesi, NEB-sığınak-beton delici bomba, KGK-kanat takılarak güdümlü hale getirilmiş bomba ve HGK-hassasiyeti yüksek güdüm sistemi takılan bomba projelerini yürütüyor. Roketsan 50’nin üzerinde geliştirme projesinde de yer alıyor. Şirket, bazı füzelere uygun motor geliştirme, topçu roketleri, ALTAY tankı için zırh, çok namlulu roket atar sistemleri üretimleri gerçekleştiriyor. Roketsan’ın ürettiği Cirit, kendi alanında en başarılı füzelerden biri olarak dış pazarda da büyük ilgi görüyor. Cirit ve Mızrak, ATAK helikopterlerinin ana silahları arasında yer alıyor.