Kalkınma ajansı 'Karia Yolu'nu canlandırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kezban KARABOĞA

İSTANBUL - Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) Aydın, Denizli ve Muğla illerini kapsıyor. GEKA'ya 2008 - 2013 yılları arasında toplam 1.118 proje başvurusu yapıldı. Bu projelerden başarılı bulunan 112'si GEKA tarafıdan mali ve teknik destek programları kapsamında toplam 34 milyon lira ile desteklendi. Bu projelerden birisi de "Karia Yolunda Yaşam" projesi. Bu proje tarihi Karia Yolu yeniden canlandırıldı. Bölgede geliştirilen ev pansiyonculuğu ile Karia Yolu Ulusal ve Uluslararası tracking gruplarının önemli ziyaret yerlerinden biri haline geldi.

Pamukkale'ye tematik ışıklandırma projesi
GEKA'nın 2. Bölge Planı hazırlık çalışmalarını kapsamında 2012 yılında 'planlama' kapsamında ilçe kademesinden başlayan bir sistem oluşturarak ilçelerde SWOT (güçlü, zayıf yönler - fırsatlar, tehditler) analizleri gerçekleştirdiklerini ifade eden Güney Ege Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yusuf Esgin, "Ajans personelinin yaşadığı, gezindiği, nefes aldığı bölgede teknik bilgisi ile bölge sakini olma özelliklerini bir araya getirip vizyon projeler ve çözüm önerileri oluşturabilmesi avantajımız oldu. Bu vizyon proje fikirleri bir yandan bölgeyi ileriye taşıyor, diğer yandan da insanların hayallerindeki Güney Ege'ye ışık tutuyor. Örneğin geliştirdiğimiz Pamukkale'nin tematik ışıklandırılması fikri tüm taraflarca çok beğenildiği. Şu anda uygulama için yapılabilecekler araştırılıyor" dedi. 

Beş yılda bin 500 kişilik yeni yatırım
Kurum motivasyonunun sağlanması için rakamsal hedeflerini kısa vadeli, ilkesel hedefleri ise uzun vadeli planladıklarını belirten ESGİN, "5 yıl içinde bölgedeki öne çıkan tüm yatırım alanları ile ilgili raporların tamamlanmış olması, ajansın en az 3 uluslararası işbirliği ağında (SEENORDA, EURADA, WAİPA vb.) aktif şekilde rol almasını istiyoruz. Ayrıca önümüzdeki 5 yıl içinde yatırım destek ofisleri aracılığıyla 1.500 kişilik yeni yatırım ve istihdam yaratma hedefimiz var" diye konuştu.

'YES' ile başvuru 2 kat arttı
GEKA, yatırımcı ilişkilerinde daha aktif bir yapı için kısaca "YES" olarak adlandırılan 'Yatırımda Etkin Strateji' sistemini uygulamaya başladı. YES ile ajans yatırım destek ofisi uzmanları saha ziyaretleri, nitelikli bilgi üretme, yatırımcılara hızlı ve kaliteli bilgiyi ulaştırmada aktif bir yapıya büründü. Yatırımcılar için 72 adet bilgi notu hazırlandı ve farklı sektörlerden ilgililere sunduldu. Esgin, "YES sistemiyle devletin yatırımcılara ulaşmada durağan imajını değiştirmeyi hedefledik. Her yıl bölge içinde 100 bin km'nin üzerinde yol yaparak yüzlerce işletmeyi ziyaret ediyoruz. YES stratejisini uyguladığımız dönem aralığında yatırım destek ofislerine başvuru ve bilgi almak için gelen yatırımcılarda yaklaşık iki kat artış yaşadık" dedi. 

'Arı Keki' üretiminde kendi markasını yarattı
GEKA'nın desteklediği, İbrahim Arslan ve ortakları tarafından 8 ay süre ile yürütülen "Arı Peteği, Arı Keki Üretimi ve Kapasite Artırımı" projesi Güney Ege Bölgesi ve özellikle Muğla ili için önemli olan bir alanda kapasite artırımı amacıyla gerçekleştirildi.
GEKA desteği ile alınan makine ekipmanlar ile petek işleme ve paketleme kapasitesi artırıldı. İbrahim Aslan ve Ortakları şirketi arı keki üretiminde kendi markasını yarattı. Ayrıca bu yatırımla birlikte bal olmadığı soğuk zamanlarda arılar için büyük öneme sahip olan gıda takviyesi de sağlandı.


Karia Yolu'nda 800 km'lik parkur
GEKA'nın desteklediği Muğla Ticaret ve Sanayi Odası'na ait "Karia Yolunda Yaşam” projesi ile bölgedeki turistlere yeni bir yürüyüş parkuru sunularak kırsalda yaşayan yöre halkının gelir elde etmesi hedeflendi. Proje ile antik çağlardan bu yana ticaret amacıyla kullanılan Karia Yolu'nda yol düzenleme işlemleri yapıldı. Bölgenin topografik yapısı GPS cihazları ile tek tek elektronik ortama kayıt edildi. Yürüyüş yolu uluslararası kurallara göre işaretlendi ve yönlendirme levhaları yerleştirildi. 5 ana etaptan oluşan ve toplam uzunluğu 800 km olan yol, Türkiye'deki en uzun yürüyüş yolu özelliği kazandı. Güzergahta yer alan köylerdeki vatandaşlara köy pansiyonculuğu konusunda eğitimler verildi. Karia Yolu Ulusal ve Uluslararası tracking gruplarının önemli ziyaret yerlerinden biri haline geldi.