Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı tasarısı kabul edildi

İçişleri Komisyonu'ndan geçen tasarıya göre Müsteşarlığın, güvenlikle ilgili operasyonel bir görevi olmayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - TBMM İçişleri Komisyonu, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı kurulmasına ilişkin kanun tasarısını kabul etti.

Terörle mücadelede kurumlar arasında koordinasyonu sağlamak üzere Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı kurulmasını düzenleyen tasarıya göre, Müsteşarlığın, güvenlikle ilgili operasyonel bir görevi olmayacak. Müsteşarlık bünyesinde istihbarat değerlendirme merkezi oluşturulacak. Gizlilik içeren işler için bütçesine, örtülü ödenek konulacak.

"Görev çakışması olmayacak"

TBMM İçişleri Komisyonu, terörle mücadeleye ilişkin politika ve stratejileri geliştirmek, bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak üzere İçişleri Bakanlığına bağlı Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı kurulmasını öngören yasa tasarısını görüştü.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, milletvekillerinin tasarının geneli üzerindeki görüşlerinin ardından eleştiri ve soruları yanıtlarken, mümkün olduğu kadar ayrıntıları uygulamaya bırakan bir tasarı hazırlamayı tercih ettiklerini belirterek, "Görev çakışması olmayacak. Bunu bütün kurumlarımızla görüştük" dedi.

İçişleri Bakanlığının iç güvenlikle ilgili görevlerini daha iyi yapması için yeni bir yapılanmayı gerekli gördüğünü anlatan Atalay, Kurulun, sadece güvenlikle ilgili olmayan, bütün boyutları değerlendiren bir yapıya sahip olacağını söyledi. Atalay, konunun çalışılması gereken boyutları olduğuna işaret ederek, "Sosyal politikalar, vatandaşlarımızla bu konudaki toplumsal ilişkileri, teröre bir şekilde bulaşmış insanların kazanılması, ailelere dönük politikalar... Bu konuda çalışılması gereken çok boyut var. Burada bu boyutların hepsi çalışılsın istiyoruz" diye konuştu.

Eleman alımında bütün birikimlerden yararlanılacağını, bugüne kadar konuyla ilgili çalışmaları yürüten kurumların ve birimlerin yetişmiş elemanlarından en iyilerini yeni birime getirme çabası içinde olacaklarını kaydeden Atalay, bugüne kadar ki birikimin iyi değerlendirilmesi gereğini vurguladı. Kurulacak yeni birimin statüsünün bağlı kuruluş şeklinde olacağına dikkati çeken Atalay, iki müsteşarlığı bir yapı kurulacağının düşünülmemesi gerektiğini söyledi.

Üniter yapıda valiliğin konum ve görevlerinin belli olduğunu, kendilerinin bu konumu güçlendirme çabası içinde olduğunu anlatan Atalay, "Bunda çok yönlü politikalar öngörüyoruz. Düzenlemenin Parlamentomuzdan bu ay içinde çıkmasını arzu ediyoruz. Diğer çalışmalar da hızlı şekilde yürüyor. Burası kısa sürede faaliyete geçsin istiyoruz" dedi.

"Kurul etkili olacak"

Müsteşarın kim olacağı tartışmalarına da değinen Atalay,  şunları söyledi:

"İçişleri Bakanlığının kendine has bir yapısı var. İçişleri Bakanlığı Müsteşarı'nın vali unvanı taşıması esastır. Yeni kurulacak birimde de konumlandırma müsteşar şeklinde olduğu için, orada da Bakanlığın geleneğini bozmadık ve vali statüsünde birinin atanmasını öngördük. Bütün valilerimiz güvenlik alanında yoğun çalışmalar yapar, ama biz bu atamada da bu konudaki birikimi ön plana alacağız. Getirilecek diğer elemanlarda da... Burada şöyle düşünüyorum; -Komisyon ile de açık yüreklilikle paylaşıyorum- sizlerin de bu konuda hep katkılarınızı bekliyorum. Mevcut birimlerimizden, kurumlarımızdan, bakanlıklarımızdan bu konuda katkı verebilecek insanları birinci planda düşünüyoruz. Akademik çevrelerden, üniversitelerden yine bu konuda çalışmaları olmuş, faydalanacağımız isimler düşünüyoruz. Sahayı bilen saha araştırması yapmış insanlardan faydalanmak istiyoruz. Sosyoloji, psikoloji dallarında olmak üzere, mümkün olduğu kadar uzman kişiler istihdam edilecek. Ölü doğacak gibi eleştiriler yapılıyor; ölü doğmayacak.

Bunun üzerinde çok çalışıldı. Gündeme geldikten sonra tereddütler oldu. 'Bu kadar birim içinde, yeni bir kuruluş olsun mu yoksa herhangi bir bünyede yapılabilir mi?' diye... Ama böyle bir birimin etkili olacağı inancında oldum. Bu en üst seviyelerde paylaşıldı. Bütün kurumlarımızla yakın çalışmalar yaptık. Bu çerçevede, biz bu kuruluşu, ölü doğmuş bir kuruluş olarak katiyen düşünmüyoruz. Etkili olacak, etkili kılacağız. Bu konuda belki her şey yasa metnine geçirilmiyor. Biraz da 'çok bağlayıcı olmayalım, biraz esnek çalışalım' diye. Çünkü esnek çalışma yapıları çok verimli olabiliyor. Bizim hiyerarşik yapılar, bazen çalışmaları zorlaştırıyor. Sizin önünüze kolay sınırlar çiziyor. Biraz daha esnek yapı olursa, daha kolay hareket ediyorsunuz, yürümeyenleri değiştirebiliyorsunuz."

Kurulun yapacağı çalışmaları Hükümetin önüne götüreceğini belirten Atalay, "Kurulun çalışmalarının hepsi, mevcut tüm icracı kurumların çalışmalarını yönlendirecek. Hükümetin başta terörle mücadele ve irtibatlı konularda, gözü kulağı olacak. Geliştireceği strateji ve uygulayacağı bütün politikaların alternatifli hazırlıklarını yapacak" dedi.    

Konuşmaların ardından tasarı kabul edildi. İçişleri Bakanı Atalay, toplantıdan sonra gazetecilerle sohbet ederken, tasarının kısa sürede yasalaşmasını istediklerini belirterek, oluşturulacak Kurul için bina  arayışına girdiklerini söyledi. Hem kamu hem de kiralık bina baktıklarını kaydeden Atalay, aradıkları binanın yapısı gereği güvenlikli bir bina olması gerektiğini ifade etti.