Kamuda istihdam edilen engelli sayısı artırılacak

Hükümetin 2015 yılı programına göre, kamuda istihdam edilen engelli sayısı tahsis edilen kontenjan kapsamında artırılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sorumluluğunda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle, engellilere yönelik bakım ve destek hizmetlerinin etkinliği, yaygınlığı ve denetimi artırılacak, bakım ve rehabilitasyon kuruluşlarının fiziki şartları iyileştirilecek.

Hükümetin 2015 yılı programına göre, engellilere yönelik eğitim, istihdam ve bakım hizmetlerinin etkinliği ve denetimi artırılacak, bu kapsamda kaynaklar daha verimli kullanılacak ve fiziksel çevre şartları engellilere uygun hale getirilecek.

Engellilere yönelik okul öncesi danışmanlık ve rehberlik hizmetleri geliştirilecek, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri etkin bir biçimde denetlenecek.

Milli Eğitim Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliğiyle, gelecek yılın sonuna kadar, engellilerin okula başlamadan önce  almaları gereken eğitim konusunda verilen rehberlik ve danışmanlık hizmetleri geliştirilecek. Engellilere hizmet veren özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin denetimine 
ağırlık verilecek. 

Kamuda istihdam edilen engelli sayısı artırılacak

Engellilere yönelik iş imkanları geliştirilecek ve bu alandaki danışmanlık hizmetleri yaygınlaştırılacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sorumluluğunda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle, engelliler için çalışma ortamının özel olarak düzenlendiği korumalı işyerlerine ilişkin mevzuat çalışmaları tamamlanarak korumalı işyerlerinin işlevi artırılacak ve engellilere kolay erişilebilir mesleki eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunulacak. Kamuda istihdam edilen engelli sayısı tahsis edilen kontenjan kapsamında artırılacak.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, engellilere yönelik bakım ve destek hizmetlerinin etkinliği, yaygınlığı ve denetimi artırılacak, bakım ve rehabilitasyon kuruluşlarının fiziki şartları iyileştirilecek.

Ev tipi sosyal hizmet birimleri ile ilgili mevzuat çalışmaları tamamlanacak, ev tipi kuruluş sayısı artırılacak ve evde destek hizmeti yaygınlaştırılarak bu hizmetlerin denetimi artırılacak.

Engellilerin ekonomik ve sosyal hayata katılımlarının artırılması için sosyal ve fiziki çevre şartlarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalar hızlandırılacak.

Yaşlılar için kurumsal bakım hizmetleri artırılacak

Yaşlıların kendi çevrelerinden uzaklaşmadan evlerinde bakımını sağlamaya yönelik hizmetler çeşitlendirilerek yaygınlaştırılacak ve yaşlılara yönelik kurumsal bakım hizmetlerinin sayı ve niteliği artırılacak.

Yaşlılara yönelik bakım ve destek hizmetlerinin etkinlik, yaygınlık ve denetimi artırılacak, kuruluşların fiziki şartları iyileştirilecek.

Yalnız yaşayan yaşlılar başta olmak üzere, günlük ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için yaşlılara evlerinde sağlık, temizlik, günlük bakım, alışveriş gibi konularda destek verilmesine yönelik hizmetler yaygınlaştırılacak. 

Yaşlılara yönelik yatılı ve gündüzlü bakım hizmetlerinin sunulduğu kuruluşların sayısı ve niteliği  artırılacak. Ayrıca yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının bu konudaki rolleri güçlendirilecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir