Kapalıçarşı için değişim zamanı

Kapalıçarşı Yenileme Avan ve Uygulama Projesi onaylandı. Dünyanın en büyük restorasyonu olacak proje kapsamında 3 bin 150 dükkanın baştan aşağı yenilenecek. Çarşının en büyük sorunu olan alt yapı sorunu ise bu yıl çözüme kavuşturulacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Kapalıçarşı Yenileme Avan ve Uygulama Projesi'nin onaylandığını belirterek, ilk olarak çarşının en büyük problemi olan altyapıyı onaracaklarını ve yönetim sorununu gidereceklerini anlattı.  

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir yaptığı açıklamada, 554 yıllık Kapalıçarşı'da 2009'dan bu yana süren proje ve onay sürecinin tamamlandığını kaydetti.  

Dünyanın en büyük restorasyonu olacak proje kapsamında 3 bin 150 dükkanın baştan aşağı yenileneceğini ifade eden Demir, 3 etap halinde yapılacak ihaleler kapsamında önce 46 bin metrekarelik bölgenin ele alınacağını, ikinci etapta ise 8 han ve 635 dükkan, 3. etapta da 444 dükkanın restore edileceğini anlattı. 

Kapalıçarşı'nın en büyük sorununun yönetim olduğuna dikkati çeken Demir, mevcut hukuk sistemi içerisinde Kapalıçarşı'da yönetim kurulu oluşturmanın mümkün olmadığını söyledi.  

Yönetim problemini çözebilmek için kanun çıkarıldığını hatırlatan Demir, "Bir taraftan projeler yaparken öbür taraftan hukuki altyapı oluşturuyoruz. Yakın zamanda Kapalıçarşı'nın en büyük problemlerinden biri olan altyapı problemine el atacağız. İSKİ ile çalıştık. Projeler bitti. Bu sene içerisinde altyapı çalışmalarını başlatıp, bitirmeyi düşünüyoruz. Son derece önemli. Tahrip olan yağmur ve pis suları giderlerini yapacağız" diye konuştu. 

12-037.jpg

"Kapalıçarşı'nın en kritik döneminin geçildiğini düşünüyorum"  

Fatih Belediye Başkanı Demir, Kapalıçarşı'nın her tarafında çeşitli kablolar bulunduğunu ifade ederek, bunları yer altına alacaklarını söyledi.  

En büyük problem olan ısıtma, soğutma ve havalandırma problemini de çözeceklerini anlatan Demir, sözlerini şöyle südürdü:  

 "Düşük gerilimli internet hatlarının hepsini de bu sistemin içine dahil edeceğiz. Daha sonra da esnaf ve mülk sahipleri tarafından müdahale edilmiş ve süreç içerisinde Kapalıçarşı'ya zarar verebileceğini düşündüğümüz yerler elden geçirilecek. En sonunda da çatısı yapılacak. Artık Kapalıçarşı'nın kanunu ve onaylı projesi var. Yakın zamanda yönetimi olacak. O yönetime biz de destek vereceğiz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Fatih Belediyesi, İstanbul Valiliği ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü de projemize destek oluyor. Kapalıçarşı'nın en kritik döneminin geçildiğini düşünüyorum. Bundan sonra Kapalıçarşı'da iyi yıllarımız olacak." 

"Bu saatten sonra yağmurlarda 'akmasın' diye dua etmeyeceğiz" 

Kapalıçarşı Esnaflar Derneği Başkan Vekili İsmail Yeşil, yönetim planı hazırladıklarını, belediye ile her çarşamba toplantıları olduğunu ve çalışmaların sürdüğünü söyledi. 

Toplantıda mal ve mülk sahipleriyle konuşmalar gerçekleştirildiğini dile getiren Yeşil, "Şu ana kadar 750'ye yakın esnafa ulaştık. Onlara, Kapalıçarşı'nın tamiratı, onarımı, yönetim planını tek tek anlatıyoruz. Projenin yüzde 65'inin bittiğini biliyoruz" ifadelerini kullandı. 

Yeşil, Kapalıçarşı'nın dünyanın en çok turistin ziyaret ettiği yerlerden biri olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: 

 "Burası Çarşı. Kapalıçarşı'yı AVM veya alışveriş merkeziyle karıştırmayın. Çarşının anlamı da oturup sohbet edilip, çay içilen yerdir. Ürünler sergilenir. Bu çarşının geleneğini devam ettiriyoruz. Bu saatten sonra da yağmurlarda 'akmasın' diye dua etmeyeceğiz. Bunun önünü kesmiş olacağız. Kapalıçarşı'nın altyapısı ve üstyapısı düzenlenecek. Yangına dayanıklı kablolar döşenecek. Başkanla görüşüyoruz. Tamirat ve onarımdan sonra da giriş çıkış saatleriyle ilgili düzenleme isteyeceğiz." 

Bu konularda ilginizi çekebilir