Kapatılan vakıflardan Erdoğan'a tam destek

Başbakan Erdoğan'ın, 28 Şubat sürecinde kapatılan vakıfların yeniden kurulmasını sağlayacak tasarıyı Meclis'e göndereceklerini açıklamasına, vakıf yöneticilerinden destek geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 28 Şubat sürecinde kapatılan vakıfların yeniden kurulmasını sağlayacak tasarıyı Meclis'e göndereceklerini açıklaması, kapatılan vakıf yöneticileri tarafından olumlu karşılandı.

Başbakan Erdoğan ile Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın 28 Şubat sürecinde kapatılan vakıfların tekrar açılması ve mallarının iadesine ilişkin tasarının Meclis'e gönderileceği yönündeki açıklamalarına, bu vakıfların eski yöneticilerinden destek geldi.

"Geç de olsa bu karar hayırlı olsun"

Milli Gençlik Vakfı'nın (MGV) son genel başkanı İlyas Tongüç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, büyük memnuniyet içerisinde olduklarını bildirdi.

"Geç kalınmış bir karar" ifadesini kullanan Tongüç, vakfın şubelerinin 2000, genel merkezinin de 2005 yılında kapatılarak 163 parça mal varlığının Vakıflar Genel Müdürlüğüne verildiğini hatırlattı.

Tongüç, "Daha sonra rücu davaları çerçevesinde 'Biz mallarımızı Milli Gençlik Vakfına verdik onu kapattınız. Öyleyse malları tekrar verin' diyen insanlarımız 10 civarında gayrimenkulünü aldı. Geri kalan 156 parça gayrimenkul Vakıflar Genel Müdürlüğüne devredildi" diye konuştu.

Azınlıkların mal varlıklarıyla ilgili kanun çıkarıldığını hatırlatan Tongüç, o dönemde bir ek madde ile 28 Şubat süreci şartları altında kapatılmış vakıfların da el konulan ve dağıtılan mal varlıklarının iadesini arzu ettiklerini söyledi.

Tongüç, isteklerinin o dönemde gerçekleştirilemediğini belirterek, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın açıklamasıyla konuyla ilgili bir kanunun Meclise sevkedilmek üzere karar alındığını öğrendiklerini ifade etti.

Kapatılan vakıflardan en büyüğünün MGV olduğunu dile getiren Tongüç, "Gayrimenkul itibarıyla da milletimizin dişinden tırnağından artırarak milli ve manevi değerlere bağlı bir gençlik yetişsin diye vermiş olduğu imkanlarla oluşturulan vakfın, mal varlıklarının tekrar sahibine, milletimize dönmesi ve hizmete yeniden devam edecek olması, çok önemli bir gelişmedir. Geç de olsa bu karar hayırlı olsun" ifadesini kullandı.

"Güzel bir haber"

Zehra Eğitim ve Kültür Derneği Genel Başkanı Zekeriya Özbek de vakıfların kapatılmasının hem yöneticilerinin hem de çalışan insanlarının ümitlerini kırdığını ifade ederek, "Bu güzel bir haber. Bunu 'hakkın sahibine verilmesi' şeklinde değerlendiriyoruz. Bu eğer gerçekleşecek olursa bir hakkın yerine verilmesi, adaletin gerçekleşmesi yolunda büyük bir hizmet olur. Bunun gerçekleşmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Kapatıldığında 25 gayrimenkulü bulunan vakfın şimdi 21 civarında taşınmazından bahsedildiğini ifade eden Özbek, aradaki farkla ilgili ne tür bir tasarruf yapıldığı konusunda net bilgileri olmadığını, iadenin gerçekleşmesi sırasında bunun ortaya çıkacağını ifade etti.

Süreç içerisinde kapatılan vakıfların kanunlarla ve mahkeme kararıyla kurulduğunu hatırlatan Özbek, vakıfların adeta zorlama gerekçelerle kapatıldığını belirtti.

Konuyla ilgili bir yıldır çeşitli haberlerin gündeme geldiğini dile getiren Özbek, "İnşallah bu da kanun şeklinde tahakkuk eder, hak yerini bulur" ifadesini kullandı.