Kapatma davası dış basında
AKP kapatma davasıyla ilgili Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karar dünya basınındaki gazetelerde yer aldı
ANKARA - Fransız gazetelerinden Le Figaro, Anayasa Mahkemesi'nin AKP hakkındaki kararını, "AK Parti kıl payı kurtuldu", Le Monde ise, "Türk adaleti iktidar partisini yasaklamadı" başlıklarıyla verdi.
Her iki gazete, internet sitelerinde, Anayasa Mahkeme Başkanı Haşim Kılıç'ın dünkü açıklamasına geniş yer verdi. Le Figaro, "Sonuçta hukuki darbe gerçekleşmedi. Dün Anayasa Mahkemesi iktidardaki AK Parti hakkında açılan davada kararını verdi. AK Parti bir oyla kapatılmaktan kurtuldu" ifadesini kullandı. Haberde, bu kararla hakimlerin "devlet kurumlarının işleyişini istikrarsızlaştırmamayı tercih ettiği ve Türkiye'yi derin bir siyasi krize atmaktan kaçındığı" yorumu yer alırken, "kapatılmaktan kurtulan AK Parti'nin, bir uyarıyla ucuz kurtulduğu ve çok sayıda gözlemciye göre, davanın, laiklik ilkesine dönülmesi konusunda bir hatırlatma niteliği taşıdığı" ifadesi kullanıldı.
Le Monde'daki haberde, Başbakan Erdoğan'ın, "Anayasa Mahkemesi'nin aldığı bu kararla Türkiye'nin önündeki belirsizlik ortadan kalktı. Hiçbir zaman laikliğe karşı eylemlerin odağı olmayan AK Parti bundan sonra da Cumhuriyetimizin temel niteliklerine sahip çıkmaya devam edecektir" şeklindeki sözleri de yer aldı. Gazete, AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana'nın sözcüsü Cristina Gallach'ın, Anayasa Mahkemesi'nin, AK Parti'nin kapatılması davasıyla ilgili verdiği kararı "olumlu" olarak nitelendirdiği bilgisini de hatırlattı.
Guardian: Parti kapatılmaktan kurtuldu
İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Guardian, Anayasa Mahkemesi'nin AKP hakkındaki kararını, "Parti kapatılmaktan kurtuldu" şeklinde duyurdu. Gazetenin internet sitesindeki haberde, "iktidardaki AK Parti'nin, mahkeme üyelerinin bir oy farkıyla kapatılmaktan kurtulduğunu ve Türkiye'nin içine girdiği belirsizliği ve siyasi krizi atlattığı" ifade edildi. Bu sonucun, "Türkiye'nin laikler ile İslam yanlıları arasında olası bir ateşkes yolunu açtığı" yorumu yapıldı. Guardian sonucun ayrıca "Beş yıl siyaset yasağıyla karşı karşıya bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı da rahatlattığını" belirtti.
Daily Telegraph gazetesi şimdilik uzlaşmanın sağlandığını, iktidarda kalmaya devam edecek AKP'ye, yaklaşımını yumuşatması için "ciddi bir uyarı" gönderilmiş olduğunu yazdı. AKP'nin iktidara gelmesinden bu yana gösterdiği performansının etkileyici olduğu da vurgulanan haberde, partinin Türkiye'yi "ekonomik çöplükten" kurtardığı ve bir gün AB üyesi olmasına gidecek yola soktuğunu ifade edildi.
Times gazetesi de, kararı, Türkiye'nin "eşikten döndüğü" şeklinde değerlendirdi. Mahkemenin kararının, aylardır süren belirsizliği sona erdirdiği ve Türkiye'nin bir kez daha uluslararası çıkarlarının peşine düşmesine giden yolu açtığı belirtilen haberde, "Ortadoğu barış görüşmelerinde kilit bir rol üstlenen parti kapatılsaydı Türkiye'nin AB üyeliği isteği de tehlikeye girecekti" denildi.
Washington Post: Türkiye'yi yönetenler, laikçilerin meydan okumasını atlattı
ABD'de yayımlanan Washington Post gazetesi, AKP'nin kapatılmaması yönünde Anayasa Mahkemesi'nin aldığı kararı, "Türkiye'yi yönetenler, laikçilerin meydan okumasını atlattı" başlığıyla verdi.
Gazetenin İstanbul çıkışlı haberinde, "İslami kökleri olan partinin hayatta kalmayı sürdüreceği ancak kararın ciddi bir uyarı niteliği taşıdığı" belirtildi. Washington Post kararın, "hükümetin laik karakterinin korunması niyetini taşıyan Türkler'i üzdüğünü" iddia ederek şöyle devam etti: "Parti'nin destekçileri davayı, yargı darbesi girişimi olarak niteliyor ve laik liderleri, sandıkta kazanamadıkları siyasi gücü yargı manevralarıyla ele geçirmekle suçluyordu."
Türkiye'de yargının daha önce de parti kapattığını ancak bu davada ilk kez en çok oyu almış iktidar partisinin böyle bir durumla yüz yüze kaldığı belirtildi. Kararın, Avrupa Birliği yolunda giden ve terörizme karşı savaşan Türkiye'nin yolunu değiştirmesini engellediği yorumu da yapıldı. Ancak gazete, bu olayların altındaki siyasi gerginliğin yerinde durduğunu, "AKP'nin liderleriyle, ana muhalefet partisi, ordu ve yargıyı da içine alan laik yapının karşılıklı olarak birbirlerine derin bir husumet ve şüphe beslediğini" savundu.
İtalya basınında kapatma davası
İtalyan gazeteleri, Anayasa Mahkemesinin AK Parti hakkındaki kapatmama kararına ilişkin haberlere birinci sayfadan yer verdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki AK Parti hakkında alınan kararı, ilk sayfada ''Türkiye'de yargı Erdoğan'ı kurtardı. Parti kalacak, hazine yardımı yarıya inecek'' ifadeleriyle veren La Repubblica gazetesi, iç sayfada ise ''Türkiye'de başbakanın partisi kurtuldu'' diye başlık attı.
Kararın Avrupa Birliğini rahatlattığını kaydeden gazete, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen ile yapılan bir söyleşiye de yer verdi. Söyleşi, ''Kararı saygıyla karşılayan muhalefet: Bu, laiklerin zaferidir'' başlığıyla takdim edildi.
İtalya'nın en önemli ekonomi gazetesi Il Sole 24 Ore de ilk sayfasındaki haber başlığında, ''Türkiye'de Anayasa Mahkemesi Başbakanın İslami partisini kurtardı'' ifadesini kullandı. Tek bir oy sayesinde kapatma kararının çıkmadığına işaret eden gazete, iç sayfada Türkiye'de daha önce kapatılan partilere ilişkin bir liste yayımladı.
Corriere della Sera gazetesi, ''Türkiye'de mahkeme İslami partiyi kurtardı'' başlığını kullanarak, AK Parti hakkında sadece hazine yardımında kesintiye gidilmesinin kararlaştırıldığını belirtti. TÜSİAD yetkililerinden Aldo Kaslowski ile yapılan söyleşi de ''Erdoğan'ın aklanması iyi. Onun hükümeti sayesinde kalkınma harekete geçti'' başlığıyla sunuldu. Gazetede, Antonio Ferrari'nin imzasını taşıyan ''Devlet aklı AK Parti'yi kurtardı'' başlıklı bir yorum yazısına da yer verildi. ''Ankara'daki mahkeme Erdoğan'ı kurtardı'' başlığını kullanan La Stampa gazetesinde Mimmo Candito'nun imzasını taşıyan yorum yazısının başlığında ise ''Demokrasi yargıç cübbeleri ile siyaset arasında ezilmekte'' denildi.
Il Messaggero gazetesi, ''Türkiye'de yargı AK Parti'yi akladı: AK Parti yasa dışı değil'' diye başlık attı. Tarhan Erdem ile konuya ilişkin yapılan söyleşide ise ''Türkiye'de demokrasi açısından büyük adım'' başlığı kullanıldı. ''Türkiye'de yargıçlar Başbakan Erdoğan'ı kurtardı'' başlığını atan Il Giornale gazetesinde İstanbul Üniversitesinin eski rektörlerinden İlter Turan ile karara ilişkin yapılan bir söyleşi yayımlandı.
Rus medyasında kapatma davası
Anayasa Mahkemesi'nin AKP'yle ilgili kararı, Rus medyasında bugün geniş yer buldu. Rusya'nın saygın ekonomi gazetelerinden Kommersant'ta "Türkiye'de iktidar partisi kapatılmayacak" başlığıyla yayımlanan haberde, Türkiye'de şu ana kadar 20'den fazla partinin benzer gerekçelerle kapatıldığı kaydedildi.
Anayasa Mahkemesinin bu defa kapatma kararı vermediği belirtilen haberde, "Mahkeme iktidar partisini ciddi şekilde uyarmayı ve bütçeden aldığı para yardımının yarısını kesmeyi tercih etti" denildi.
İzvestiya gazetesi de "Anayasa Mahkemesi Türkiye'deki İktidar Partisini Cezalandırdı, Ancak Kapatmadı" başlığıyla verdiği haberde, "2002 yılında iktidara gelen AKP, Türkiye'yi İslamcılaştırmakla suçlanıyordu. Mahkeme sürecinin başlamasının en önemli gerekçelerinden birini türbanın siyasi simge olarak kullanılması gösteriliyordu" ifadelerine yer verildi.
Nezavisimaya gazetesi, Mahkemenin AKP'ye karşı ciddi bir uyarıda bulunduğunu kaydetti. "Utro.ru" adlı internet haber sitesi de "Türk Başbakan partisini kapatmayan mahkeme üyelerine teşekkür etti" başlığıyla geçtiği haberde, mahkemenin dünkü kararıyla ülkedeki siyasi belirsizliğe son verdiği ifade edildi. Rus RTR televizyonunun "Vesti" adlı programında "Başbakan (Recep Tayyip) Erdoğan Türkiye'nin Cumhuriyet değerlerinin koruyucusu olmaya devam ediyor" ifadesi kullanıldı. "Pravda.ru" adlı internet sitesi "Anayasa Mahkemesi iktidar partisini kapatmaktan vazgeçti" başlığını attı.